Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au avut o întâlnire, pe 13 martie, în urma căreia liderul din Belarus a confirmat ceea ce bănuiau specialiștii. Lukașenko a spus că Belarus produce acum lansatoare pentru sistemul de rachete rusești Oreshnik.
El susține că țara sa se pregătește pentru a primi din partea Rusiei rachetele care sunt capabile de a transporta și focoase nucleare.
„Când am analizat această problemă, s-a dovedit că, în afară de rachetă, totul trebuie să fie fabricat. Iar noi o facem în Belarus. De fapt, finalizăm deja mai multe lansatoare destinate sistemului Oreshnik. Vom avea nevoie de rachete de la fratele mai mare”, s spus Lukașenko, potrivit publicației BelTa.
Lukașenko spune că Belarus produce lansatoare pentru rachetele Oreshnik
Decizia ca Belarus să dețină astfel de sisteme pe teritoriu a fost luată în decembrie 2024, iar confirmarea a venit pe 26 ianuarie 2025. Tot anul trecut, rușii au plasat în Belarus și rachete de tip Iskander-M, cu rază de 400-500 de kilometri. Cele de tip Oreshnik nu ar trebui să fie în număr mai mare de zece, după cum spunea Lukashenko
Rusia a folosit pentru prima dată racheta Oreshnik asupra Ucrainei pe 21 noiembrie 2024, ca urmare a faptului că Ucraina a folosit în premieră asupra teritoriului rus rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow. Racheta Oreshnik a fost lansată din regiunea rusă Astrakhan.
La acea veme, Pentagonul a precizat că Oreshnik avea la bază o rachetă RS-26 Rubezh, cu combustibil solid, care a intrat în dezvoltare în 2008. Apoi dezvoltarea programului a fost suspendată în 2018 și proiectul RS-26 a fost exclus din programul de arme al Rusiei până „cel puțin în 2027”.
O astfel de rachetă Oreshnik are aproximativ 50 de tone, iar Putin spune că nu poate fi interceptată de nimic existent pe piață. Numai că, tot la finalul anului trecut, israelienii au reușit să intercepteze, cu ajutorul sistemului THAAD, o rachetă hipersonică lansată din Yemen, asemănătoare cu cea rusească Oreshnik. Ulterior, armata IDF a confirmat că acea rachetă fusese una balistică, ceea ce reprezenta atunci primul caz operațional de acest tip.
Specialiștii spun că, din moment ce o rachetă de orice tip a putut fi construită, asta înseamnă că există și un sistem care să o oprească.
Oreshnik este o rachetă cu rază intermediară de acțiune, de aproximativ 5.000 de kilometri și care poate atinge o viteză de 10 Mach. O astfel de rachetă poate fi dotată cu cel mult opt focoase convenționale sau nucleare, care pot fi ghidate independent.
Prețul pentru o rachetă Oreshnik este estimat de americani la câteva zeci de milioane de dolari.