Ucraina are nevoie urgentă de sisteme moderne antirachetă, a susținut liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, care a făcut apel la partenerii occidentali să urgenteze livrările de armament. În ultimul timp, Rusia a intensificat bombardamentele, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acțiune.
Pe ordinea zilei rămâne și problema crizei alimentare, după ce au fost blocate porturile de la Marea Neagră. Kievul încearcă să găsească rute alternative pentru a-și exporta grânele. Între timp, Turcia a anunțat pentru această săptămână noi negocieri dintre Rusia și Ucraina pentru a găsi o soluție.
Șapte cadavre au fost găsite într-o nouă groapă comună în apropiere de Bucea
UPDATE 18:30: Şapte corpuri neînsufleţite au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea, unde au fost găsite cadavre de civili după retragerea armatei ruse din regiunea Kievului la finalul lunii martie, a anunţat poliţia ucraineană, potrivit Agerpres.
"Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap", a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că "mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi".
"Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke", situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el.
Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că "lucrează în prezent la identificarea victimelor".
După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucea a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina.
Moscova a respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând "falsificări" orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului.
La sfârşitul lunii aprilie, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi aparent torturaţi şi ucişi de gloanţe, legaţi la ochi, într-o groapă comună la Mîroţke, conform poliţiei din Kiev.
Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din exporturile sale de combustibili fosili în 100 de zile de război
UPDATE 13.30: Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa.
Armata ucraineană a pierdul centrul orașului Severodonețk, anunță statul major de la Kiev
UPDATE 11.30: Orașul este un punct strategic aprig disputat în ultimele două săptămâni. Cucerirea de către ruși a Severodonețkului ar deschide soldaților Moscovei drumul spre o altă localitate importantă din zonă, Cramatorsk.
Armata rusă încearcă să cucerească în totalitate regiunea de la frontieră, controlată în parte de forțele separatiste încă din 2014. În acest timp continuă bombardamentele asupra unei uzine chimice din zonă, unde s-ar fi adăpostit câteva sute de civili.
Zelenski: Un copil rănit, în vârstă de 12 ani, rămâne acum o imagine a Rusiei
UPDATE 10.30: „Obiectivul tactic cheie al ocupanților nu s-a schimbat. Ei fac presiuni în Severodonețk, lupte severe sunt în desfășurare acolo, literalmente pentru fiecare metru”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski a spus că imaginea Rusiei, la nivel mondial, este a unui copil de 12 ani rănit într-un atac.
„Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniți și uciși în atacurile rusești”, a spus el, într-o aparentă referire la remarcile președintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, comparându-se cu Petru cel Mare.
Amnesty acuză Rusia de crime de război în Ucraina
UPDATE 10.00:Amnesty International a acuzat luni Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.
În cursul unei anchete aprofundate, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.
Conexiunea dintre centrala nucleară din Zaporojie şi AIEA a fost restabilită
UPDATE 08.30: Conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud-est), aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită, au anunţat autorităţile de la Kiev şi AIEA.
Legătura fusese pierdută pe 30 mai, „când ruşii au întrerupt operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar'', oraşul unde se află centrala, „cu care AIEA are un contract de transmisie de date'', a indicat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat publicat sâmbătă seara pe Telegram.
Principalele evenimente:
Lupte intense sunt și pe frontul din regiunea Nicolaev
Armata ucraineană respinge atacurile forțelor ruse. Potrivit Ucrainei, de la începutul războiului rușii au pierdut circa 40.000 de soldați.
Armata rusă continuă atacurile cu scopul de a ocupa integral orașul Severodonețk
Pentru a împiedica mișcarea de trupe ucrainene, rușii au distrus podul care leagă Severodonețk de orașul Lisichansk. Acest lucru va îngreuna, de asemenea, evacuarea civililor, iar în regiunea Donețk, în timpul luptelor, a fost avariată centrala termică din Ugledar.
În orașul ocupat Mariupol, au fost organizate, în acest weekend o serie de acțiuni cu ocazia zilei naționale a Rusiei
Pe străzi au fost instalate mai multe drapele ale Rusiei. De asemenea, continuă campania de împărțire a pașapoartelor rusești pentru populație.
Ziua Națională a Rusiei a fost marcată și în Peninsul Crimeea anexată în 2014, iar focurile de artificii au scos în evidență un paradox. Crimeea este singurul teritoriu al Ucrainei unde nu există pericolul bombardamentelor.
Un fost soldat britanic a fost ucis în Ucraina, anunţă familia sa
Un fost soldat britanic a fost ucis în timp ce lupta pentru Ucraina în oraşul Severodoneţk, a anunţat familia sa în social media.
Jordan Gatley a plecat din armata britanică în martie a.c. şi, după o „reflecţie profundă", s-a dus în Ucraina pentru a contribui la combaterea invaziei ruse, a scris familia acestuia, precizând că a primit vineri vestea morţii sale.