Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, este judecată pentru presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE

Marine Le Pen, șefa partidului de extremă dreapta francez Raliul Național (RN), a fost judecată luni sub acuzația de deturnare de fonduri europene. Aceasta s-a declarat încrezătoare că va dovedi că nu a greșit cu nimic, potrivit Reuters.

Le Pen și alte 24 de persoane - oficiali ai partidului, angajați, foști deputați și asistenți parlamentari - sunt acuzați că au folosit bani destinați activității la Parlamentul European pentru a plăti personal care lucra pentru partidul lor, care la acea vreme se numea Frontul Național.

Le Pen și ceilalți acuzați spun că modul în care au folosit banii a fost legitim și că acuzațiile arată o definiție prea îngustă a ceea ce face un asistent parlamentar.

„Abordez acest proces cu o mare liniște sufletească”, a declarat Le Pen reporterilor la sosirea la tribunalul penal din Paris.

Procesul ar putea fi potențial dăunător pentru Le Pen, care, dacă va fi găsită vinovată, riscă să fie exclusă din funcțiile publice timp de mai mulți ani pentru acuzații pe care le neagă.

Dar dacă o va absolvi de orice vină, procesul, care are loc la aproape un deceniu de la începerea investigațiilor inițiale, ar putea, de asemenea, să o ajute pe Le Pen să își lustruiască în continuare imaginea și pe cea a partidului său înainte de alegerile prezidențiale din 2027.

„Am văzut în cazul lui Trump cum și-a adunat forța și sprijinul prin toate procesele sale”, au scris analiștii Eurointelligence într-o notă, referindu-se la procesele din SUA care îl implică pe fostul președinte Donald Trump.

Le Pen, care a pierdut în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța în 2017 și 2022, este văzută ca fiind candidatul principal în 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE