Marine Le Pen, liderul extremei dreapta din Franța, apare într-un nou dosar, în care Parchetul din Paris a cerut ca aceasta să fie trimisă în judecată pentru deturnare de fonduri europene, mai exact folosirea abuzivă a fondurilor europene, conform AFP.
Ancheta procurorilor a durat șapte ani, iar acuzațiile vizează activități în care Marine Le Pen și-ar fi plătit angajații din partid, timp de 12 ani, din fonduri europene. Banii erau destinați asistenților europarlamentarilor și funcționarilor europeni, numai că, în realitate, ajungeau în cu totul altă parte.
Marine Le Pen riscă 10 ani de închisoare
În urma unui raport al Parlamentului francez, Parchetul a investigat în jur de 50 de asistenți angajați în intervalul 2004-2016, perioadă care acoperă trei legislative europene. Parlamentul a raportat că unii asistenți din partidul Frontul Național ar fi îndeplinit și alte funcții cu care erau incompatibili.
Potrivit sursei citate, Marine Le Pen riscă până la zece ani de închisoare dacă procurorii vor încuviința trimiterea sa în judecată.
În cele 197 de pagini, Parchetul a precizat că "situațiile avute în vedere nu sunt nici accidentale, nici punctuale" și a cerut audierea a 27 de persoane, în total, care fac parte din fostul partid Frontul Național, denumit acum Reuniunea Națională. În dosar este implicat și tatăl lui Marine Le Pen, care a fondat partidul în 1972. Prejudiciul este estimat la aproape 7 milioane de euro. Deși a respins acuzațiile, Marine Le Pen a acceptat să returneze 339.000 de euro în luna iulie, în timp ce a contestat acestă procedură.
Pe această listă a persoanelor vizare se află 11 aleși europarlamentari pe listele partidului, 12 asistenți parlamentari și patru colaboratori ai partidului, conform Radio France International.
"Apare ca o coincidență într-un an electoral în care Reuniunea Națională este în frunte", a spus primarul din Perpignan, Louis Alliot, pe rețelele de socializare. Acesta se află și el printre persoanele vizate.
Parchetul susține că aceste proceduri au o "dimensiune semnificativă", având în vedere că cercetările, care au început în martie 2015, au fost făcute pe durata a aproape 8 ani, după ce Parlamentul European a raportat justiției franceze posibile nereguli. La finalul anului 2016, cercetările au fost preluate sub coordonarea a doi judecători de anchetă financiară din Paris.
Marine Le Pen a fost de două ori contracandidata actualului președinte al Franței, Emmanuel Macron, dar a fost învinsă de fiecare dată. Ea se pregătește de o nouă candidatură în 2027.
În iunie 2017, Marine Le Pen a fost pusă sub acuzare pentru "abuz de încredere" și "complicitate", însă urmărirea penală a fost reclasificată drept "delapidare a fondurilor publice".
Marine Le Pen a mai fost inculpată în 2018, după ce a postat imagini cu atrocități comise de ISIS.