Vladimir Putin declarase că Rusia va pune capăt războiului dacă Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Kremlin și nu va adera la NATO. Premierii Italiei, Germaniei și Marii Britanii au respins condițiile de încetare a focului impuse de președintele rus Vladimir Putin, potrivit Euronews.com.
Premierul italian Giorgia Meloni a calificat termenii de pace ai lui Putin drept „propagandă”, în timp ce încheia un summit al Grupului celor Șapte în sudul Italiei.
Cancelarul Germaniei, Olaf Sholz, a avut o reacție la fel de negativă la propunerea lui Putin. Într-un interviu acordat radiodifuzorului german ARD, el a declarat: „Ceea ce propune el (Putin) în cele din urmă este să își documenteze raidurile imperialiste”.
Scholz a lăsat să se înțeleagă că termenii schițați de Putin vizează publicul rus, despre care a spus că dorește să vadă un rezultat pașnic al războiului, mai degrabă decât termeni de pace autentici. De asemenea, Scholz l-a acuzat pe Putin că încearcă să "ascundă" rolul său în declanșarea războiului împotriva Ucrainei.
Propunerea lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin a promis vineri, într-un discurs, că va ordona „imediat” o încetare a focului și va începe negocierile dacă Kievul va începe să-și retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 și va renunța la planurile sale de a adera la NATO.
Sâmbătă, premierul britanic a respins propunerea lui Putin la summitul pentru pace din Ucraina, desfășurat în Elveția, afirmând că acesta nu are „niciun interes real pentru o pace autentică” și că summitul a avut ca scop, printre altele, discutarea și susținerea integrității teritoriale.
În cadrul aceluiași summit, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a luat în vizor oferta lui Putin, afirmând că „înghețarea conflictului în prezent, cu trupe străine ocupând teritoriul ucrainean, nu este un răspuns” și lăsând să se înțeleagă că acest lucru ar duce la o prelungire a conflictului. Ea a adăugat că o pace durabilă ar trebui să asigure integritatea teritorială a Ucrainei ca prioritate.
Vicepreședintele Statelor Unite, care a participat la summitul elvețian în locul președintelui american Joe Biden, a comentat că „Putin nu cere negocieri, ci cere capitulare”.
Respectarea suveranității Ucrainei
Apelurile pentru respectarea suveranității Ucrainei au fost reluate în cadrul summitului, al cărui scop este de a prezenta bazele unei păci durabile în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a postat pe X că o pace durabilă ar respecta „suveranitatea” Ucrainei.
Conferința din Elveția reunește peste 90 de delegații - inclusiv mai mulți șefi de stat - pentru a discuta despre pacea în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei din februarie 2022.
Rusia nu a fost invitată să participe la summit, după ce a precizat că nu va începe negocierile de pace cu Ucraina decât dacă Kievul recunoaște câștigurile teritoriale ale Rusiei.
Condițiile Ucrainei pentru negocieri includ expulzarea forțelor rusești de pe teritoriul său - inclusiv din Peninsula Crimeea anexată - restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crime de război.
Kievul a mai spus că Moscova ar trebui să plătească despăgubiri Ucrainei pentru declanșarea războiului dintre cele două țări și că va continua procesul de solicitare pentru a deveni membru al NATO.