Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conferința pentru pace în Ucraina începe în Elveția. Negocieri purtate de zeci de lideri pentru a încheia războiul

Preşedintele Volodimir Zelenski este în Elveţia, unde începe o conferinţă privind pacea în Ucraina, ce reunește zeci de şefi de stat şi de Guvern. Rusia nu a fost invitată la discuții, iar China a anunțat că nu va fi prezentă.

Kievul speră să obţină un larg sprijin internaţional în favoarea planului său ce vizează încheierea războiului declanşat de invazia rusă în Ucraina în februarie 2022. Zelenski spune că discuţiile vor aborda chestiuni privind securitatea nucleară, securitatea alimentară şi întoarcerea prizonierilor de război.

În ultimele săptămâni, liderul ucrainean a efectuat un turneu diplomatic menit să ducă la creşterea presiunii din partea comunităţii internaţionale asupra Rusiei. Cât privește așteptările, autoritățile din Elveția au anunțat că liderii nu vor începe negocieri de pace, dar vor încerca să facă un prim pas pe drumul către pace în Ucraina.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz, printre liderii prezenți în Elveția la conferința pentru pace în Ucraina

Liderii urmează să poarte discuții pe numeroase teme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri, potrivit Agerpres.

Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris. Numeroşi lideri europeni vor lua parte la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.

Rusia ocupă aproape 20% din teritoriul Ucrainei

Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie şi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea ca fiind absurdă.

Conferinţa, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Elveţia, îşi propune mobilizarea sprijinului internaţional pentru Ucraina - inclusiv din partea ţărilor aliate Rusiei.

În schimb, China, unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin, nu va participa la conferință. Alte state aliate Rusiei, printre care India și Africa de Sud, va fi prezente, dar nu sunt reprezentate nici măcar la nivel de ministru. Brazilia participă la discuții, în calitate de ”observator”.

Elveţia speră că o nouă conferinţă va fi organizată anul acesta care să includă şi Moscova, care a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE