Ștefan-Răzvan Anton este șef de promoție al Facultății de Științe Aplicate din cadrul Universității Politehnica București. Într-un editorial pentru Euronews România, tânărul inginer vorbește despre cum vede educația, oportunitățile și tehnologia, odată devenit absolvent.
Dacă ar fi să vorbesc de sistemul de educație din România, e clar că nu este perfect. De multe ori a fost ca un maraton cu obstacole, cu multe teste sau examene care mai de care mai absurde sau inutile și cu multe nopți nedormite. Dar uite că am ajuns aici, la sfârșitul facultății, și am făcut-o doar cu ajutorul oamenilor din jurul meu, colegilor și profesorilor. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească pentru cei care vin din urmă.
Pe toți ne frământă întrebarea: plecăm sau rămânem în țară după facultate? E greu să răspund la aceasta. Fiecare dintre noi are propriile dorințe și vise. Cert e că, indiferent de decizia pe care o luăm, vrem să ne simțim valoroși și utili, să avem o viață plină. Pentru viitorul apropiat am luat decizia de a rămâne în România deoarece nu vreau încă să mă despart de familia mea.
Și cum să nu spun câteva cuvinte despre tehnologie, care e peste tot în jurul nostru? Sigur, e grozav să ai toate informațiile la un click distanță, dar cumva toate acestea ne și obosesc. E ca și cum am avea întreaga lume în buzunar, dar, în același timp, ne-am pierdut liniștea și durata atenției a devenit mai scurtă. Cred că ar trebui să învățăm să folosim tehnologia cu cap, să ne facă viața mai bună, nu mai stresantă.
În final, țin să subliniez că ceea ce am învățat cel mai mult până în acest punct al vieții mele sunt valorile: respectul pentru ceilalți, dorința de a face bine și de a fi autentic. Indiferent de drumul pe care îl alegem, aceste atribute ar trebui să ne fie mereu alături.
Sper ca fiecare dintre noi să-și urmeze visurile și să-și trăiască viața la maximum.