Legea care prevede închiderea fermelor de șinșile și nurci pentru blănuri încă trenează în Parlament, la fix doi ani de când a fost depusă. Deputații din Comisia de agricultură au decis să amâne pentru încă o săptămâna un vot final. Au mai rămas doar nouă astfel de ferme în România, iar reprezentanții industriei spun că ar trebui să lăsăm instituțiile europene să hotărască. Potrivit inițiatorilor, doar șase state din blocul comunitar mai permit funcționarea unor astfel de ferme.
În țara noastră astăzi mai sunt doar două ferme de nurci cu acționariat olandez în județul Brașov și șapte ferme de șinșilă, o scădere serioasă față de 2013, când erau 150 de astfel de ferme. Inițiatorul legii, care vrea închiderea lor, critică modul în care sunt tratate animalele acolo.
Gheorghe Pecingină, deputat neafiliat, inițiatorul legii: „Vorbim de fermele din România, de la Brașov. Sunt condiții de-a dreptul barbare, care trebuie să înceteze. Țin de secolele trecute. E normal să intrăm și noi în rândul țărilor care refuză barbaria și cruzimea.”
Reprezentanții afacerilor din domeniu spun că fermele sunt controlate periodic de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și nu au fost descoperite nereguli.
Dănuț Pole, vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor: „Noi le avem în atenție și mai ales condițiile de bunăstare, mai ales că sunt niște animale care sunt crescute în regim de captivitate. Până acum nu avem niciun semnal că aceste norme ar fi fost încălcate. Dar trebuie să fim atenți ce ne dorim pentru că mai târziu o să avem de-a face și cu iepurele. Și el este animal de blană. Trebuie să fim foarte atenți ce se va întâmpla cu mielul și cu alte animale.”
Cei care trăiesc din industria blănurilor spun că subiectul deja este în atenția Uniunii Europene, care ar urma să dea o directivă pentru toate statele din blocul comunitar. Așa că, pentru a evita plata de către statul român a unor compensații către firme, ar fi bine ca legiuitorul să nu se grăbească și să aștepte un semn de la Bruxelles. Asta deși 20 de țări din Uniune au interzis deja exploatarea șinșilelor și nurcilor pentru haine.
Daniel Mărgărit, președintele Asociației Române a Blănurilor: „Noi ne dorim să nu fie închise de tot aceste ferme. O lege care închide ferme pune România în situația de a plăti compensații business-urilor care pierd bani nu este benefică. În următorii doi ani se vor discuta situația fermelor de orice fel în România și se vor reglementa la nivel european. În cazul în care Europa decide în înțelepciunea ei să închidă acele ferme, ei vor plăti eventualele compensații.”
Legea a tot fost plimbată dintr-un sertar în altul
Deputatul a propus ca fermele să fie închise imediat. Se întâmpla în septembrie 2022. Între timp, legea a tot fost plimbată dintr-un sertar în altul în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar deputații juriști au propus ca termenul limită pentru stoparea activității fermelor de șinșile și nurci să fie 1 ianuarie 2027, o idee îmbrățișată și de ANSVSA. În orice formă ar trece legea, unii deputați ar fi vrut să voteze imediat.
Prunean Alin Costel, deputat neafiliat: „Eu, personal, sunt pentru închide astăzi acest proiect. A nu-l amâna și nu aștepta. Repet. Felul în care ne tratăm animalele, și aici nu e vorba doar de șișila și de nurci, e vorba de câini, pisici, animale fără stăpân, asta ne arată foarte mult unde suntem noi ca și democrație. Și ne uităm la o mânuță de bani versus a fi umani.”
Iar banii nu sunt deloc puțini pentru cei care crează blănuri.
Daniel Mărgărit, președintele Asociației Române a Blănurilor: „O jachetă, șapte, opt mii de euro. Există cerere și vreau să vă spun că sunt de o calitate ireproșabilă.”
Deputații din Comisia de Agricultură au stabilit până la urmă să voteze proiectul, fără alte dezbateri, săptămâna viitoare. Plenul Camerei Deputaților are ultimul cuvânt, pentru că Senatul deja a adoptat proiectul.