Chiriașii nu știu încă dacă vor beneficia de prețuri plafonate pentru energie. Neclarități există și în privința celor care dețin mai multe locuințe. Furnizorii susțin că nu au cum să aplice legea și să verifice toate locurile de consum, iar ANRE recomandă proprietarilor să încheie contracte de închiriere.
Legea care plafonează prețurile energiei și gazelor intră în vigoare de la 1 ianuarie
Doar normele de aplicare vor lămuri neînțelegerile, însă mai întâi trebuie elaborate. Timpul este limitat, deoarece legea care plafonează prețurile energiei și gazelor intră în vigoare de la 1 ianuarie.
Oficialii Autorității Naționale din Domeniul Energiei și furnizorii au de lămurit problema celor 700.000 de români care ar trebui să depună declarații și cereri pentru a beneficia de prețuri plafonate. O parte sunt clienții cu mai multe proprietăți, deci mai multe locuri de consum, atât de domiciliu, cât și de reședință. Autoritatea de Energie a enumerat pașii de urmat, în teorie.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE: „Lucrurile se complică când sunt mai multe locuri de consum și furnizorul nu poate să identifice care e domiciliul. Dacă identifică furnizorul, corespunde adresa din buletin cu locul de consum, atunci automat aplică pentru acel loc de consum, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, de-abia atunci ar trebui să depună o cerere și o declarație cu precizarea locului de consum pentru care dorește să primească plafon.”
Modelul cererii există deja, se poate descărca de pe site-ul anre.ro, iar mai departe, documentul trebuie trimis pe adresa furnizorului de energie, online sau prin poștă. Pare simplu, dar furnizorii de energie au altă părere.
Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie din România: „Cum furnizorul nu poate controla, nu este la îndemână furnizorului să controleze numărul de locuri de consum al unui client. De aici se poate interpreta ca fiind o obligație pentru toți consumatorii de a transmite această declarație pe proprie răspundere.”
Dacă proprietarii știu, până într-un anumit punct, ce au de făcut pentru a beneficia de prețuri plafonate, situația chiriașilor este neclară. Nici măcar Guvernul nu are răspunsul.
Kelemen Hunor, vicepremierul României: „Cel care dă apartamentul în chirie sigur că va opta pentru reședința lui, nu pentru locuința dată în chirie și atunci ce se va întâmpla cu studenții, ce se va întâmpla cu chiriașii? Trebuie să se găsească o soluție și pentru cei care stau cu chirie.”
Vicepreședintele ANRE vine cu o rezolvare parțială.
Oficial, doar 4% dintre locuințele private din România sunt închiriate
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE: „Cei care stau în chirie au dreptul, în baza contractului de închiriere, să încheie contracte pe numele lor și ăsta este sfatul nostru, dacă consideră că acel consum, pe care-l realizează lună de lună, îi dă dreptul să beneficieze ori de plafonul de 68 de bani, ori de plafonul de 80 de bani, atunci, în baza contractului de închiriere, să meargă la furnizor și să încheie contract de furnizare pe numele lui.”
Intervine însă o nouă dificultate. Oficial, doar 4% dintre locuințele private din România sunt închiriate, adică există contracte înregistrate la Fisc pentru 380.000 de proprietăți. Neoficial, apartamentele închiriate ar fi de ordinul milioanelor.
În afară de proprietari și chiriași, există a treia categorie de consumatori care are de completat, pe lângă cerere, și o declarație pentru prețuri plafonate. Sunt familiile cu trei copii care merg la școală, inclusiv familiile monoparentale, precum și cei care utilizează echipamente și aparate medicale necesare tratamentelor.