Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, gafă la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la JO și Paralimpice de la Paris. Ce a citit greșit

Președintele Klaus Iohannis i-a premiat miercuri seară la Palatul Cotroceni pe sportivii medaliați la Jocuri Olimpice și cele Paralimpice. La Paris, România a obținut în total patru medalii de aur, patru de argint şi trei de bronz.

În timpul discursului, Iohannis a încurcat cuvintele scrise pe foaie și, în loc de „ceremonia” a citit „comemorarea de azi”.

„Ați scris istorie și ați setat pentru actualii campioni adevărate borne de atins și vă felicit pentru perseverența cu care îi încurajați să le depășească.

Doamnelor și domnilor, comemorarea de astăzi reprezintă fotografia de moment a multor ani de muncă din partea sportivilor”, a spus președintele României.

Potrivit DEX, termenul „comemorare” înseamnă „ceremonie menită să evoce amintirea unei persoane sau a unui eveniment important” și vine de la verbul a comemora, cu sensul de a celebra solemn amintirea unei personalități sau a unui eveniment important.

Discursul lui Iohannis, publicat fără greșeală de Administrația Prezidențială

Distincţiile oferite de preşedintele Klaus Iohannis:

Sportivi

Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler: Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu
Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa I: Adriana Adam, Amalia Bereş, Andrei Cornea, Marian Enache, Maria Lehaci, Ştefania Petreanu, David Popovici, Magdalena Rusu, Florin Alexandru Bologa
Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa a II-a cu o baretă: Mihaela Cambei, Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen
Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa a III-a cu două barete: Ana Maria Bărbosu, Camelia Ciripan
Ordinul ''Meritul Sportiv" Clasa a III-a: Sabrina Maneca Voinea

Oficiali şi antrenori

Ordinul Naţional "Steaua României'' în grad de Mare Ofiţer: Elisabeta Lipă
Ordinul Naţional "Steaua României'' în grad de Cavaler: Mihai Covaliu
Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler: George Boroi, Camelia Potec, Antonio Colamonici, Adrian Rădulescu
Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler: Florin Mişcă, Adrian Ionescu, Corina Moroşan.

România a cucerit nouă medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, trei de aur, patru de argint şi două de bronz.

Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE