Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate

Plafonul de impozitare a pensiilor foștilor militari și polițiști a fost majorat la 3.000 de lei. Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanța de Urgență. Premierul Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței de Guvern, că vor fi rezolvate și obiecțiile aduse de pensionarii din minerit și de cei cu dizabilități, printr-un dialog cu Comisia Europeană.

Pensiile militare sub 3.000 de lei scapă de impozitare

Cu doar o zi înainte, marți, Ministerul Finanţelor propunea majorarea la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil şi în cazul pensiilor militare de stat, începând cu octombrie.

„Se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, şi în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, de la aceeaşi dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivităţii, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat marţi seara de instituţie, potrivit Agerpres.

Ministerul Finanţelor a explicat că pensiile militare de stat reprezintă o situaţie particulară având în vedere că, din 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Guvernul a aprobat astfel, în ședința de miercuri, Ordonanța de Urgență prin care pragul de impozitare a pensiilor militare a fost majorat la 3.000 de lei.

Plafonului de impozitare a fost majorat și în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică

Tot azi a fost aprobată și majorarea plafonului de impozitare în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică.

Marcel Ciolacu: „Aprobăm azi majorarea plafonului de impozitare şi în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică. Practic, le aducem la acelaşi nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie. Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură, care este un act de echitate socială. Lucrăm acum şi la soluţionarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi.

Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni. Nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare, din interese de moment. Însă, fiţi siguri că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înţelegere corectă, nu prin acţiuni populiste, cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR şi votată de toate partidele”, a declarat premierul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE