Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, despre aderarea României la Schengen cu frontierele terestre: Sunt șanse în acest an să facem următorul pas

La ultimul discurs ca președinte în plenul Adunării Generale ONU, Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la New York, că este important ca toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România să continue, în contextul în care, probabil, portofoliul pentru migrației și afaceri interne ar putea merge la Austria în noua Comisie Europeană. Președintele României a mai avut, cu această ocazie, și o primă reacție despre proiectul legislativ promovat de PNL care i-ar fi permis să candideze pentru un post la Senat.

Iohannis: Este important să se continue demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România

Klaus Iohannis: „Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România și să știți că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv. Nu pot să spun că există garanții, dar există șanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Dar, până atunci, mai este nevoie de foarte multe discuții și de foarte multe negocieri, însă suntem foarte angajați în acest demers”.

Întrebat dacă intenţionează să candideze în alegerile parlamentare şi dacă a purtat discuţii în acest sens cu Ciolacu şi Ciucă, Iohannis a spus că va lămuri problema unei eventuale candidaturi în următoarea perioadă, într-o discuţie care va avea loc în România.

Iohannis, ultimul discurs din plenul Adunării Generale ONU, în calitate de președinte

Șeful statului a susținut, miercuri, ultimul său discurs din plenul Adunării Generale ONU, în calitate de președinte. România se raliază țărilor care cer reformarea organizației internaționale și limitarea drepturilor Rusiei. De la tribuna Adunării Generale a ONU, el a evidențiat că „România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu ONU în centrul ei”.

„Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările. Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument”, a spus el.

Iohannis a punctat că „în întreaga lume că insecuritatea, violența, conflictele și chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră”.

„Principala noastră provocare este găsirea soluțiilor atât de necesare pentru restabilirea și protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internațională și dreptul internațional sunt irosite. Atunci când diplomația este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult”, a mai spus șeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE