O treime dintre țările membre Schengen fac în continuare verificări la granițe, deși acestea se află în spațiul de liberă circulație. Germania, Slovenia și Italia au cerut prelungirea controalelor, astfel că polițiștii din aceste țări vor fi în alertă până la mijlocul lunii decembrie. Opt state au cerut acordul Comisiei Europene să impună controale, în ciuda regulamentului Schengen.
O treime dintre țările Schengen fac verificări la graniță. Germania, Slovenia și Italia, controale suplimentare până la mijlocul lunii decembrie
Codul Frontierelor Schengen dă voie statelor să introducă temporar controlul în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne din aceste țări. Autoritățile invocă amenințările teroriste, cum a fost și cazul Franței în timpul Olimpiadei, sau cazul Germaniei, în timpul EURO 2024.
„Moda” restricțiilor a apărut în timpul pandemiei pentru a limita libertatea de mișcare. Austria și Germania au cel mai des controale la granițe și pe perioade mai lungi de timp. Germania are control cu Polonia, Elveția, Cehia și Austria și este deschisă doar granița spre vest. În cazul Germaniei, controalele vor expira pe 15 decembrie.
Sunt, în total, opt țări care fac controale în ciuda faptului că sunt țări Schengen. În Italia, toată frontiera este protejată până pe 18 decembrie și asta pentru că țara se confruntă cu un aflux de migranți din nordul Africii.
Și în Franta sunt făcute verificări la graniță, pentru că acolo s-au desfășurat Jocurile Paralimpice, încheiate luni, de altfel.
„Schengen pe jumătate” se întâmplă și în țările nordice. Danemarca și Suedia aplică verificări suplimentare din cauza amenințărilor teroriste legate de conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza.
Cele mai multe motive, însă, le invocă Austria: țara se apără de migrație ilegală, de contrabandă, de spionaj și crimă organizată, fraudă cibernetică, terorism și inclusiv de războiul din Ucraina.
Aderarea României la Schengen terestru depinde de alegerile parlamentare din Austria
În ceea ce privește aderarea României la Schengen terestru, oficialii de la București așteaptă rezultatul alegerilor parlamentare din Austria, de la finalul lunii septembrie, ca semnal pentru ce va urma de acum înainte. Dacă la putere va veni partidul de extremă dreapta, cu un puternic mesaj antimigrație, sansele ca pozitia acestei țări să se schimbe sunt mici.
Următorul JAI va fi în octombrie 2024.
Predoiu: Următoarele luni sunt critice
Următoarele luni sunt critice în ceea ce privește aderarea deplină a României la Schengen, a spus recent ministrul Afacerilor Interne. Cătălin Predoiu a precizat însă că activitatea de combatere a migrației ilegale, condiție obligatorie pentru aderare, a fost mult îmbunătățită.
Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Interne: „Sunt extrem de mulțumit de activitatea Poliției de Frontieră. În lunile precedente a fost îmbunătățită activitatea de combatere a migrației ilegale, este principalul nostru argument în continuarea proiectului de accedere în Spațiul Schengen. Lunile care urmează vor fi critice pentru noi pentru că este important să menținem această performanță la nivelul pe care l-ați atins și nu o putem face altfel decât continuând pe aceeași cale de profesionalism, de integritate, de exigență față de propria activitate și față de activitatea colegilor. Eu sper ca la finalul acestor trei-patru luni care urmează să ne reîntâlnim să constatăm că ne-am atins obiectivul. Dumneavoastră să țineți cifrele privind migrația ilegală jos acolo unde le-ați adus prin muncă asiduă (...)”, a spus el, cu ocazia găzduirii la București a primei echipe de comandă a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, FRONTEX.
În luna martie anul acesta, România a intrat în spațiul de liberă circulație pentru frontierele maritime și aeriene, moment îndelung așteptat.