Mircea Barbu a fost arestat în lipsă, conform deciziei tribunalului rus Leninski și este dat în urmărire internațională de către Rusia. Jurnalistul român care lucrează la Hotnews spune că a văzut informația pe agenția rusă Interfax, în timp ce se afla în metrou și asculta la căști chiar cartea lui Alexei Navalnîi.
Ceea ce i-a deranjat pe ruși reprezintă reportajele sale din Kursk, făcute pe 6 august, atunci când trupele ucrainene au pătruns surprinzător pe teritoriul Rusiei. El a precizat că a făcut deplasarea alături de armata ucraineană.
Premierul Marcel CIolacu a avut o primă reacție pe rețelele de socializare
Într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României, premierul a spus: „Condamn cu fermitate atacul flagrant la adresa libertății presei! Este inacceptabilă decizia tribunalului rus de a emite mandat de arestare împotriva jurnalistului român Mircea Barbu, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor jurnaliști străini.
Condamnarea presei independente de către Federația Rusă ne determină să fim mai uniți și mai determinați în apărarea libertății de exprimare și a dreptului presei de a căuta necontenit adevărul.Suntem alături de tine, Mircea Barbu!În calitate de prim-ministru nu voi accepta nicio imixtiune a Rusiei în procesul democratic din România!”
Jurnalistul român Mircea Barbu, arestat în lipsă, în Rusia
"Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk", se arată în comunicatul tribunalului Leninski, din Kursk.
Mircea Barbu este acuzat de „trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o condamnare de până la cinci ani de închisoare în Rusia. Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă.”
„E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a condamnat, în lipsă, pentru relatările mele din Kursk. Nu știu exact care este pedeapsa, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax. Tot ce știu este că acum rușii m-au pus oficial pe lista celor căutați internațional, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi exercit meseria.
Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc:
'Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează.'
Departe de mine gândul de a mă compara sau de a mă victimiza. Știam exact ce fac și de ce fac meseria asta din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană. Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult și mai curajos pentru libertate decât orice discuție despre vize, linii imaginare și ștampile pe foaia de deplasare”, a fost postarea lui Mircea Barbu.
Pe numele lui Mircea Barbu, FSB (Serviciul Federal de Securitate) a deschis un dosar penal în septembrie, în Rusia. Ulterior, Consiliul Național al Audiovizualului, din România, a cerut autorităților, inclusiv Guvernului, să-l protejeze pe jurnalist.
În septembrie, după ce materialele filmate de Mircea Barbu au fost văzute de foarte multă lume, el a primit chiar și amenințări cu moartea, pe pe canalul de Telegram „Dva maiora”.
Odată cu Mircea Barbu, alți doi jurnaliști americani au fost în Kursk și au primit aceeași decizie. În total, de la momentul în care ucrainenii au reușit să pătrundă în Kursk, au fost emise mandate de arestare pe numele a 15 jurnaliști.