Cea mai importantă televiziune privată din Kosovo a fost închisă de autorități. Jurnaliștii și societatea civilă au ieșit în stradă și au acuzat guvernul de război deschis împotriva presei. Ei spun că şi alte mijloace de comunicare vor fi ţinta politicii partidului aflat la putere. Ambasadele mai multor state occidentale s-au declarat îngrijorate de suspendarea de către guvern a licenţei televiziunii Klan Kosova.
Postul de televiziune privat Klan Kosova a fost lansat în 2009 şi a devenit în scurt timp cel mai mare post de televiziune privat. Alături de jurnaliști, au protestat și reprezentanți ai societății civile. Demonstranții au denunțat decizia politică a guvernului kosovar condus de Albin Kurti.
Problema a început luna trecută, când guvernul a anunţat că a identificat probleme cu certificatul de înregistrare al postului de televiziune Klan Kosova. Ulterior, postul a comunicat că a remediat deja aceste probleme, aşa cum i s-a cerut. Cu toate acestea, postul de televiziune a fost obligat să se închidă.
Gazmend Syla, redactor-șef al televiziunii Klan Kosova: ”Considerăm că gestul guvernului sau al miniștrilor responsabili față de noi este total nedrept.”
Jurnaliștii au contestat în instanță decizia guvernului
Asociaţia Jurnaliştilor din Kosovo s-a declarat șocată de această decizie și susține că întreaga procedură este motivată politic împotriva presei libere. Jurnaliștii au denunțat în instanță decizia guvernului kosovar.
Gazmend Syla, redactor-șef al televiziunii Klan Kosova: ”Judecătorul, sistemul judiciar, vor lua decizia corectă, pentru că alta nu există, există una singură. Și anume, aceea de a ne lăsa să ne facem treaba și credem că sistemul de justiție își va face și treaba corect și ne va lăsa să muncim. Credem că Klan Kosova este una din cele mai bune povești și reprezintă istoria Republicii Kosovo, după ce a devenit independentă.”
Este primul caz în care guvernul de la Pristina a închis un canal mass-media, de când ţara balcanică şi-a declarat independenţa faţă de Serbia, în 2008. Dealtfel, Guvernul condus de Albin Kurti a intrat în ultima vreme în conflict cu ţările occidentale, care au fost cei mai mari susţinători politici şi financiari ai Kosovo. Recent, Statele Unite şi Uniunea Europeană au introdus sancţiuni împotriva Kosovo din cauza modului în care Kurti a gestionat tensiunile etnice cu minoritatea sârbă din partea de nord a ţării.