Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO înăsprește măsurile de securitate în Kosovo. 11 soldați italieni și 19 soldați maghiari aparținând KFOR au fost răniți

NATO a desfășurat forțe suplimentare în Kosovo, la o zi după ce trupele de menținere a păcii au intervenit în confruntările cu protestatarii sârbi din țară. 11 soldați italieni și 19 soldați maghiari care aparțin Forței Kosovo KFOR au fost răniți în nordul Kosovo, în timp ce voiau să calmeze demonstranții.

Trupele din cadrul KFOR au consolidat măsurile de protecție în jurul clădirilor municipale din nordul Kosovo. Forțele de menținere a păcii au izolat zona în care 30 de soldați KFOR au fost răniți în urma confruntărilor cu etnicii sârbi. Violențele au ridicat temeri cu privire la instabilitatea din această zonă de conflict din Balcani.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”KFOR, forțele NATO, vor lua toate măsurile necesare pentru a menține un climat de siguranță și protecție pentru toți cetățenii din Kosovo și vom continua să acționăm în mod imparțial, în conformitate cu mandatul nostru, în cadrul Organizației Națiunilor Unite.”

NATO a condamnat atacurile și a făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la acțiuni care să inflameze și mai mult tensiunile și să înceapă un dialog. Comandamentul Forțelor Aliate Mixte din Napoli a declarat că NATO trimite în Kosovo Forțele de Rezervă Operațională pentru Balcanii de Vest. Într-un mesaj video, premierul kosovar Albin Kurti a insistat asupra faptului că primarii aleși pe 23 aprilie sunt singurii care au legitimitatea de a se afla în clădirile autorităților locale.

Totul a început săptămâna trecută când, oficiali de etnie albaneză aleși în urma unui vot boicotat de sârbi au intrat în clădirile municipale pentru a-și prelua mandatul. Când sârbii au încercat să-i oprească, poliția din Kosovo a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Totodată sârbii ar fi atacat și forțele de menținere a păcii trimise de NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE