Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

News Alert. Avertisment de la ambasada SUA din București: Amenințări la adresa lăcașelor de cult din România în acest weekend

Ambasada SUA din București a emis un avertisment pentru weekendul 11 – 13 octombrie. Potrivit acestuia, ambasada SUA a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekendul 11 – 13 octombrie. Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România pentru această perioadă.

„Măsuri de luat:

Exercitați o prudență sporită și luați în considerare evitarea instituțiilor religioase în această perioadă.

Păstrați un profil scăzut.

Fiți conștienți de împrejurimi.

Revizuiți-vă planurile personale de securitate” arată ambasada.

Avertismentul ambasadei coincide cu începutul sărbătorii Yom Kippur („Ziua Ispășirii”: 11 - 12 octombrie 2024), cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. Israelul a luat deja măsuri de securitate sporite în țară, în contextul confruntărilor din regiune.

Amintim că pe 6 octombrie 1973, în ziua sărbătorii Yom Kippur, o coaliție a statelor arabe condusă de Egipt și Siria a lansat un atac surpriză împotriva Israelului, declanșând Războiul de Yom Kippur, sau al patrulea război arabo – israelian, așa cum mai este cunoscut.

Mesajul MAI

 Ministerul Afacerilor Interne anunță că va desfășura efective mărite în acest sfârșit de săptămână.

„Și în acest sfârșit de săptămână, structurile Ministerului Afacerilor Interne se vor afla la datorie, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Astfel, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, împreună cu partenerii instituționali, se vor afla în stradă, o atenție deosebită fiind acordată zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase, lăcașurilor de cult și locurilor cu public numeros, pentru siguranța tuturor cetățenilor.

Facem apel la persoanele care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgență 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne.

Vă asigurăm că suntem permanent la datorie pentru siguranța dumneavoastră!”, arată MAI.

SRI va manifesta o atenție sporită

„În prezent, Serviciul Român de Informații (SRI) nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă, dar ținând cont, totuși, de contextul internațional de securitate și de evenimentele religioase care se întâmplă în acest week-end, SRI cu structurile competente și împreună cu toate celelalte structuri și instituții din Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională evident că va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE