Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul atacă poziţii ale Hezbollah din sudul Libanului pe fondul escaladării tensiunii din zonă

Forţele aeriene israeliene au atacat la primele ore ale zilei de joi poziţii ale Hezbollah în zonele Bint Jbeil, Majdal Zun şi Dueir din sudul Libanului, în timp ce Israelul aşteaptă represalii din partea grupării şiite pro-iraniene, alături de Teheran, după asasinarea a doi înalţi oficiali aparţinând Hezbollah şi Hamas, informează EFE.

"În timpul nopţii, forţele aeriene au atacat şi destructurat mai multe situri ale infrastructurii teroriste a Hezbollah în zonele Bint Jbeil, Majdal Zun şi Dueir, în sudul Libanului", se arată într-un comunicat militar israelian.

Hezbollah şi-a intensificat atacurile

Hezbollah şi-a intensificat atacurile asupra teritoriului israelian în ultima săptămână după asasinarea liderului său militar Fuad Shukr, pe 30 iulie, la Beirut, într-un atac israelian. Gruparea şiită foloseşte în atacurile sale în special drone explozive, care în urmă cu două zile au făcut 20 răniţi, dintre care unul în stare gravă, în zona Nahariya din nordul Israelului.

Gruparea şiită libaneză, un aliat al Iranului, a lansat miercuri rachete şi drone, în special către Înălţimile Golan ocupate, la care Israelul a răspuns în timpul nopţii bombardând zona Sejud "pentru a distruge lansatorul folosit de unitatea aeriană a Hezbollah pentru a efectua atacul", a informat armata israeliană.

Miercuri, Israelul l-a ucis pe Hasan Fares Jeshi, un comandant al unităţii de rachete al Hezbollah, după ce a eliminat alţi şase membri ai miliţiei şiite cu o zi înainte într-un atac la Nabatieh.

Tensiunea de la graniţa dintre Israel şi Liban a ajuns la cel mai înalt nivel din 2006, cu o intensificare a schimburilor de focuri începând din octombrie, violenţe în care şi-au pierdut viaţa aproape 600 de persoane, majoritatea de partea libaneză şi din rândul luptătorilor Hezbollah, care a confirmat 370 de victime şi peste 110 de civili. De parte israeliană şi-au pierdut viaţa 47 de persoane: 22 de soldaţi şi 25 de civili, inclusiv 12 minori în atacul asupra oraşului druz Majdal Shams din Golan, la care Israelul a răspuns asasinându-l pe Shukr.

A doua zi după uciderea comandantului şef al Hezbollah, Israelul l-a ucis pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, asasinate pentru care atât Hezbollah, cât şi regimul de la Teheran au jurat răzbunare, fiind de aşteptat un atac pe scară largă împotriva Israelului în următoarele zile.

Scurgerile oficiale în presa din Israel şi SUA sugerează că Israelul se aşteaptă la un atac din partea Hezbollah mai degrabă decât din partea Iranului, în contextul eforturilor diplomatice internaţionale de a opri escaladarea violenţelor la nivel regional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE