Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a trimis Israelul forțe militare în sudul Libanului și cât de adânc ar putea înainta acestea

Armata israeliană a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că este pe punctul de a lovi ţinte ale Hezbollah la Beirut, capitala Libanului. Israel și Hezbollah au mai purtat războaie, cel mai recent în 2006, un conflict care s-a încheiat cu o rezoluție ONU de încetare a focului care cerea ambelor părți să se retragă dintr-o zonă tampon de 30 de kilometri în sudul Libanului, de-a lungul graniței cu Israelul.

Dar Hezbollah nu s-a retras niciodată din regiune, iar trupele israeliene au intrat în zonă săptămâna aceasta, în ceea ce armata israeliană a numit o operațiune „limitată”. Iată ce trebuie să știm despre acest conflict.

Care este obiectivul Israelului?

Incursiunea militară a Israelului are ca scop paralizarea forțelor Hezbollah, într-o zonă din sudul Libanului pe care grupul armat o controlează și unde se știe că gruparea construiește tuneluri subterane care duc în Israel.

Incursiunea are loc după două săptămâni de raiduri aeriene israeliene intensive și de atacuri împotriva grupului armat libanez susținut de Iran. Oficialii israelieni au declarat că atacurile au fost destinate în parte eliminării conducerii grupării. Un atac aerian de vineri l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Dar oficialii au sugerat, de asemenea, că atacurile ar putea elimina necesitatea unei invazii terestre.

Hezbollah a lansat atacuri aeriene aproape zilnice împotriva pozițiilor israeliene începând din octombrie anul trecut. Grupul afirmă că atacurile sale sunt în semn de solidaritate cu Hamas.

De ce vizează Israelul sudul Libanului?

Sudul Libanului este o zonă plină de văi abrupte în care apărătorii pot organiza cu ușurință ambuscade, un factor care ar fi putut influența planificarea militară israeliană. Din punct de vedere istoric, terenul accidentat a ajutat facțiunile din regiune să se apere, iar Hezbollah a folosit geografia în avantajul său în războaiele anterioare cu Israelul, așa cum notează The New York Times.

Liderii militari israelieni au efectuat luni de zile exerciții pregătitoare pentru trupele care ar putea fi trimise să lupte în regiune, exerciții pe care le-au anunțat pe parcursul verii și toamnei.

Nu este clar cât de adânc în sudul Libanului se vor aventura forțele israeliene în timpul acestei operațiuni terestre. Marți, armata israeliană a cerut locuitorilor din mai multe orașe și sate să se evacueze și să se mute la nord de râul Awali, care se află la mai mult de 25 de kilometri de granița israeliană în cel mai apropiat punct.

Ce este Rezoluția 1701 a Organizației Națiunilor Unite?

Rezoluția 1701 a Organizației Națiunilor Unite, care a pus capăt războiului din 2006, a cerut trupelor israeliene să se retragă din sudul Libanului într-o zonă din Înălțimile Golan, iar Hezbollah să se retragă la nord de râul Litani. Zona dintre râul Litani și frontieră, unde au avut loc o mare parte din lupte, urma să devină o zonă tampon.

Rezoluția prevedea ca zona să fie controlată de armata libaneză și de forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite. O forță de menținere a păcii a ONU a rămas în zonă, însă rezoluția nu a fost niciodată pusă în aplicare pe deplin.

Hezbollah a susținut că prezența sa în zona tampon este justificată deoarece Israelul încă ocupă teritoriul libanez. Deși ONU a considerat că Israelul s-a retras complet din Liban în 2000, Israelul a rămas într-o zonă cunoscută sub numele de Fermele Shabaa. Libanul și Hezbollah spun că terenul este libanez.

Rezoluția prevedea demilitarizarea Hezbollah, însă nici acest lucru nu a fost respectat. În 2008, Israelul a purtat discuții de pace cu guvernul libanez, dar a fost refuzat, în mare parte pentru că Hezbollah câștigase putere politică în urma unui acord cu guvernul libanez.

Israelul susține că Hezbollah și-a consolidat arsenalul de rachete care pot ținti teritoriul Israelului și a acuzat gruparea că a construit mai multe tuneluri subterane care ar permite luptătorilor să se infiltreze și să atace Israelul. În 2018, o operațiune militară israeliană a descoperit tuneluri construite de Hezbollah, determinând Israelul să solicite o acțiune internațională. Forțele ONU din Liban au confirmat prezența tunelurilor.

Un raport întocmit în martie de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, o organizație de cercetare cu sediul la Washington, a estimat dimensiunea arsenalului deținut de Hezbollah la 120.000 și 200.000 de rachete și proiectile, inclusiv rachete balistice ghidate, rachete balistice neghidate cu rază scurtă și medie de acțiune și rachete neghidate cu rază scurtă și lungă de acțiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE