28% dintre israelieni se gândesc să părăsească țara, potrivit unui sondaj recent. Asta din cauza reformei legilor justiției, aplicată de Guvernul condus de Benjamin Netanyahu, în ciuda protestelor masive. O parte dintre israelieni vor să obțină cetățenie germană și să se stabilească acolo.
Scriitorul israelian Tomer Dotan-Dreyfus este unul dintre numeroșii imigranți care s-a stabilit în Germania. A plecat din Israel în 2011, din cauza politicilor premierului israelian Benjamin Netanyahu. Acum, autorul spune că realegerea lui Netanyahu și reformele din justiție care au dus la proteste masive îi determină pe israelieni să-i urmeze exemplul.
Tomer Dotan-Dreyfus, scriitor: "M-au contactat o mulțime de oameni din cercul meu de prieteni, din familie și chiar și oameni pe care nu-i cunosc, primesc o mulțime de mesaje cu privire la sfaturi pentru a părăsi Israelul și a veni în Germania."
De ce Germania?
Companiile din Israel spun că, de când au început protestele, au observat o creștere a numărului de persoane interesate să obțină cetățenia germană.
Yoav Stern, director de companie: "Germania este considerată o țară foarte stabilă în Europa, toată lumea știe cum este Germania. Mulți, mulți evrei au venit din Germania. Familiile evreiești, descendenții lor, cer acum să se întoarcă în Germania."
Statisticile guvernamentale arată că aproape 3.700 de israelieni au primit cetățenia germană anul trecut. Iar în total, în Berlin trăiesc peste 14.000 de israelieni.
Dar israelienii se confruntă cu dificultăți și în Germania. Potrivit poliției, un turist israelian a fost atacat luna aceasta după ce a vorbit la telefon în ebraică. Autoritățile spun că analizează un posibil motiv antisemit. Acest lucru se întâmplă în contextul în care partidul de extremă dreapta Alternative fur Deutschland, sau AfD, înregistrează cifre record în sondaje.
În trecut, un politician de extremă dreaptă a protestat față de memorialul Holocaustului din Berlin, numindu-l un "monument al rușinii". Sondajele sugerează că partidul AfD este al doilea cel mai popular din țară. În iunie, a câștigat pentru prima dată alegerile unui land.
Un analist specializat în doctrina extremei drepte spune că partidul AfD va avea șanse mari de succes la alegerile europene.
Lorenz Blumenthaler, analist: "Cred că, dacă își pot mobiliza oamenii, vor câștiga multe locuri în Parlamentul European și este un lucru de care mă tem cu adevărat, pentru că asta reprezintă o amenințare iminentă, nu este ceva pe termen lung."
Trei dintre bunicii lui Tomer sunt supraviețuitori ai Holocaustului. El spune că se teme în mod special de extrema dreaptă din Germania, din cauza trecutului.
Tomer Dotan-Dreyfus, scriitor: "Cred că ascensiunea extremei drepte în Germania mă sperie ca evreu și ca imigrant. Și ar trebui să fie clar că este, de asemenea, o problemă foarte mare pentru noi, deoarece suntem în aceeași barcă cu alte grupuri oprimate și alte grupuri din diaspora din Germania."