Protestele continuă în Israel, unde oamenii cer guvernului condus de Benjamin Netanyahu să renunțe la așa-zisa reformă judiciară care limitează drastic puterile Curții Supreme și permite coaliției să numească judecătorii. Manifestările au loc în condițiile în care premierul israelian este în vizită în Germania. Și aici, oamenii s-au adunat lângă Poarta Brandenburg din Berlin, în semn de protest față de vizita lui Netanyahu.
Poliția israeliană a încercat să disperseze protestatarii care ies în stradă de mai bine de o lună pentru a bloca pachetul de legi ale justiției. Oamenii s-au adunat din nou pe principala arteră din Tel Aviv, după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins un compromis politic care ar fi detensionat criza. Președintele țării, Isaac Herzog, a încercat o mediere între guvern și opoziție, afirmând că reforma reprezintă o "ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei".
Netanyahu, întâmpinat de protestatari în Germania
Aflat în vizită în Germania, Netanyahu a fost și aici întâmpinat de protestatari. Mai mult, el a primit critici și din partea gazdei sale, cancelarul Olaf Scholz.
„În calitate de parteneri și prieteni ai Israelului, care împărtășesc valori democratice, urmărim cu foarte mare atenție dezbaterea. Și nu vreau să ascund acest lucru, urmărim cu îngrijorare. Independența justiției este un mare bun al democrației. Suntem de acord în această privință”, a declarat cancelarul Olaf Scholz.
Așa-zisa reformă oferă Parlamentului puterea de a răsturna decizii ale Curții Supreme. Proiectul adoptat în primă lectură de Knesset mai prevede și reducerea considerabilă a posibilității ca un prim-ministru în exerciţiu să fie declarat în incapacitatea de a-şi exercita funcţia.
Benjamin Netanyahu este judecat în prezent pentru corupție. Premierul israelian susține că reforma sa vizează asigurarea unui echilibru între puterea legislativă și cea judecătorească. El afirmă că aceasta trebuie să fie independentă, dar nu ”atotputernică”.