Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană anunță că a salvat patru ostatici ținuți de Hamas în Gaza

Patru ostatici au fost salvați, sâmbătă dimineață, din captivitatea Hamas, de către armata israeliană, care a conlucrat cu Forțele Aeriene Israeliene (ISA) și cu unitatea de luptă împotriva terorismului Yamam. În comunicatul postat, IDF a dat numele acestor cetățeni.

"Noa Argamani (25 de ani), Almog Meir Jan (21 de ani), Andrei Kozlov (27 de ani) și Shlomi Ziv (40 de ani) au fost răpiți de către organizația teroristă Hamas pe 7 octombrie, de la festivalul de muzică Nova", se arată în comunicatul IDF.

Armata israeliană anunță că a salvat patru ostatici ținuți de Hamas în Gaza

Toți se prezintă "într-o stare de sănătate bună", potrivit agenției France Presse, însă ei au fost duși totuși la centrul medical Tel-Hashomer, pentru evaluări medicale. Un ofițer de poliție a fost rănit grav în timpul acestei misiuni, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Ostaticii au fost salvați din două locuri diferite din orașul Nuseirat, aflat în centrul Fâșiei Gaza, conform sursei citate. La această misiune de salvare au luat parte sute de militari israelieni, iar "planificarea întregii operații a durat multe săptămâni", după cum menționează Reuters.

De la începutul războiului, aceasta este cea mai mare misiune de salvare în care au fost recuperați ostatici în viață. Nu e vorba de înțelegeri cu Hamas, care să fi eliberat prizonierii, ci de misiuni de recuperare. În cadrul acestor misiuni, de la începutul conflictului, au fost recuperați, în total, șapte prizonieri. Pe lângă cei patru din această misiune, au mai fost salvați doi în februarie și o femeie a fost recuperată chiar la scurt timp după atacul Hamas din octombrie 2023.

Însă armata a descoperit, în tot acest timp, 16 cadavre care aparțineau ostaticilor, conform Guvernului de la Tel Aviv.

Inițial, Hamas a luat în jur de 250 de prizonieri în octombrie 2023, iar aproximativ jumătate dintre ei au fost aliberați în noiembrie. În acest moment, oficialii israeliani estimează că mai sunt în jur de 130 de ostatici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE