Irlandezii vor în continuare ca rolul principal al femeii să fie legat de treburile casnice, iar concubinajul să nu facă parte din conceptul de familie.
Sunt concluziile în urma celor două referendumuri organizate de guvern. Deși prezența la vot a fost slabă, alegătorii au respins, într-un număr covârșitor, propunerile executivului de a moderniza textul Constituției.
Două referendumuri pentru redefinirea familiei
Guvernul Irlandei a inițiat două referendumuri pentru a redefini conceptul de familie dincolo de familia tradiţională şi pentru a elimina din Constituţie prevederi conservatoare despre rolul social şi casnic al femeii, rămase din epoca în care Biserica Catolică avea o influență majoră asupra societății.
Leo Varadkar, premierul Irlandei: "Ne asumăm responsabilitatea pentru rezultat. A fost responsabilitatea noastră să convingem majoritatea oamenilor să voteze da. Și, în mod clar, nu am reușit să facem acest lucru."
Alegătorilor li s-a cerut să considere familia nu doar reuniunea dintre soți, ci și relațiile lungi, dinafara căsătoriei. Prin a doua propunere guvernul dorea să elimine conceptul potrivit căruia rolul femeii se rezuma la treburile casnice. Însă oamenii au votat "nu" în ambele cazuri.
Leo Varadkar, premierul Irlandei: "Pentru unii oameni, a fost vorba de faptul că au dorit ca definiția de mamă și maternitate să rămână în Constituție și să fie un lucru distinct."
Prezența la vot a fost una slabă, de doar 44,%. Dintre cei care s-au prezentat la urne, 68% au respins ideea de concubinaj în conceptul de familie, iar 74% au respins propunerea guvernului de modernizare a statului femeii.
Peadar Tóibín, liderul partidului Aontú: "Într-o democrație liberală, știți, progresul se realizează prin concursul de idei. De fapt, este nevoie de o opoziție care să se opună guvernului pentru a concura cu ideile și apoi pentru a încerca să găsească adevărul în această dezbatere."
Principalele partide politice din Irlanda au sprijinit modificările propune în referendumuri, inclusiv partenerii de centru ai coaliției guvernamentale, dar și cel mai mare partid de opoziție, Sinn Fein. În urma celor două scrutinuri, textul Constituției, care datează din 1937, a rămas neschimbat.