Marea Britanie are unele dintre cele mai mari costuri de îngrijire a copiilor din Europa, motiv pentru care femeile sunt descurajate în mod activ să se întoarcă la locul de muncă după ce și-au întemeiat o familie, din cauza cheltuielilor implicate.
Sarah Ronan a trebuit odată să demisioneze de la un loc de muncă pentru că salariul obținut nu era sufcient pentru a acoperi cheltuielile cu educația fiului său.
„M-am confruntat cu nevoia să-l duc la grădiniță cinci zile pe săptămână. Costul a fost de 1200 de lire sterline (1356 de euro) pe lună. După impozitare, câștigam aproximativ 1.700 de lire sterline (1.921 de euro) pe lună”, spune ea pentru Euronews.
„Până acum, guvernul nu a făcut nimic cu privire la costul inflației în Marea Britanie. Se pare că costurile pentru îngrijirea copiilor vor crește cu cel puțin încă 10% în aprilie. În medie, un loc pentru îngrijirea copiilor costă 14.000 de lire sterline pe an și ne gândim că aceasta va crește cu 1.000 de lire sterline pe an”, spune Joeli Brearley , fondatorea Pregnant Then Screwed.
Părinții apelează la împrumuturi bancare pentru îngrijirea copiilor
Unul din trei părinți care au participat la sondaj au arătat că se bazează deja pe o anumită formă de împrumut pentru a-și acoperi costurile de îngrijire a copiilor.
În contextul creșteri inflației care a făcut deja inaccesibile anumite nevoi de bază, cum ar fi alimentele, în Marea Britanie, costurile ridicate ale îngrijirii copiilor afectează femeile care sunt nevoite să își reducă programul de muncă sau chiar să demisioneze, pentru a se ocupa de creșterea și îngrijirea copiilor. Se estimează că 1,7 milioane de femei din Marea Britanie lucrează mai puține ore decât ar lucra altfel din cauza costurilor îngrijirii copiilor, potrivit Centrului pentru Politică Progresivă .
Care sunt prețurile pentru îngrijirea copiilor în Europa
În țările UE, până la 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani și o treime dintre copiii cu vârsta sub trei ani frecventează centre oficiale de îngrijire a copiilor. Cu toate acestea, costurile îngrijirii copiilor variază foarte mult în Uniunea Europeană.
În 2022, Marea Britanie a devenit cea mai scumpă țară pentru îngrijirea copiilor din lumea dezvoltată, ceea ce a determinat mii de oameni să protesteze în orașele din întreaga țară, protestele fiind supranumite și „Marșul Mamelor”, în octombrie anul trecut.
În Germania și Austria, costurile de îngrijire a copiilor variază de la mai puțin de 5%, iar părinții care locuiesc în capitale beneficiază chiar de îngrijirea publică gratuită a copiilor, până la aproape 52% din câștigurile medii ale femeilor în Regatul Unit, potrivit datelor OCDE.
În majoritatea țărilor europene, părinții pot beneficia de subvenții acordate de stat pentru îngrijirea. În Țările de Jos, de exemplu, unde piața este dominată de furnizori privați, costul ar putea ajunge până la 80% din câștigurile medii ale femeilor. Chiar și părinții cu venituri mici sunt avantajați pentru că ajung să plătească doar 5% din venituri la creșele de stat. În plus, guvernul olandez plănuiește o schemă care ar acoperi 95% din cheltuielile de îngrijire a copiilor pentru toți părinții care lucrează până în 2025.
La celălalt capăt al spectrului se află țări precum Germania, unde costul mediu anual al îngrijirii copiilor este de doar 1310 EUR.
Din 2013, copiii cu vârsta mai mare de 12 luni au dreptul legal la un loc în grădinițele numite Kitas prin municipalitatea lor locală. Kitas percepe de obicei între 70 și 150 de euro pe lună, dar costul este apoi subvenționat de stat.