Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua strategie americană privind conflictul din Liban: ”Să-l lăsăm să se desfășoare”

După săptămâni de diplomație intensă pentru a obține o încetare a focului între Israel și militanții Hezbollah, Statele Unite au optat pentru o cu totul altă abordare: să lase conflictul din Liban să se desfășoare, potrivit Reuters.

În urmă cu doar două săptămâni, Statele Unite și Franța cereau o încetare imediată a focului de 21 de zile pentru a preveni o invazie israeliană în Liban.

Acest efort a fost deraiat de asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Syed Hassan Nasrallah, de lansarea, la 1 octombrie, a operațiunilor terestre israeliene în sudul Libanului și de loviturile aeriene israeliene care au eliminat o mare parte din conducerea grupului.

Acum, oficialii americani au renunțat la apelurile lor pentru o încetare a focului, argumentând că circumstanțele s-au schimbat.

„Sprijinim Israelul să lanseze aceste incursiuni pentru a degrada infrastructura Hezbollah, astfel încât, în cele din urmă, să putem obține o soluție diplomatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferințe de presă la începutul acestei săptămâni.

Schimbarea de direcție reflectă obiectivele contradictorii ale SUA - limitarea conflictului în continuă creștere din Orientul Mijlociu și, în același timp, slăbirea severă a Hezbollah, susținut de Iran.

Noua abordare este atât practică, cât și riscantă.

SUA și Israelul ar beneficia de pe urma înfrângerii unui inamic comun - Hezbollah, pe care Teheranul îl folosește pentru a amenința granița de nord a Israelului - dar încurajarea campaniei militare de amploare a Israelului riscă să ducă la un conflict scăpat de sub control.

Jon Alterman, un fost oficial al Departamentului de Stat, a declarat că SUA doresc să vadă Hezbollah-ul slăbit, dar trebuie să pună în balanță acest lucru cu riscul de a „crea un vid” în Liban sau de a provoca un război regional.

Abordarea Washingtonului, a spus el, pare a fi: „Dacă nu poți schimba abordarea israeliană, ai putea la fel de bine să încerci să o canalizezi într-un mod constructiv”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE