Iranul a anunțat joi că a executat un prizonier condamnat pentru o crimă care ar fi fost comisă în timpul protestelor. Este prima pedeapsă cu moartea aplicată de Teheran.
Execuția are loc în contextul în care și alți deținuți se confruntă, de asemenea, cu posibilitatea pedepsei cu moartea pentru implicarea lor în proteste. Revoltele au început în Iran în luna septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, care a atras atenția poliției moralității din cauză că nu ar fi purtat corect hijabul.
De atunci, protestele s-au extins și au devenit una dintre cele mai serioase provocări la adresa teocrației iraniene de la Revoluția islamică din 1979.
Și alți protestatari riscă pedeapsa capitală
Activiștii avertizează că și alte persoane ar putea fi condamnate la moarte în viitorul apropiat, afirmând că cel puțin o duzină de persoane au fost condamnate la moarte până în prezent pentru implicarea lor în demonstrații.
„Executarea lui Mohsen Shekari trebuie să fie întâmpinată cu reacții puternice, altfel ne vom confrunta cu execuții zilnice de protestatari”, a scris Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului de activiști Iran Human Rights, cu sediul la Oslo.
Agenția de știri iraniană Mizan a raportat execuția bărbatului, identificat ca fiind Mohsen Shekari. Potrivit sursei, bărbatul a fost acuzat că a blocat o stradă din Teheran și a atacat un membru al forțelor de securitate cu o macetă.
Raportul Mizan a mai susținut că Shekari a declarat că o cunoștință i-a oferit bani pentru a ataca forțele de securitate. De luni de zile, guvernul iranian încearcă să susțină, fără a oferi dovezi, că țările străine au accentuat tulburările din țară, mai degrabă decât cetățenii iranieni furioși din cauza colapsului finanțelor țării, a măsurilor polițienești și a altor probleme ale națiunii.
Mizan a declarat că Shekari a fost arestat pe 25 septembrie, apoi condamnat pe 20 noiembrie sub acuzația de „moharebeh”, un cuvânt farsi care înseamnă „război împotriva lui Dumnezeu”.