Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus nu scapă de trimiterea în judecată în Dosarul Revoluției

Secţia Parchetelor Militare a anunțat, joi, că menţine dispoziţia de trimitere în judecată a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii în Dosarul Revoluţiei.

”În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2024, Secţia Parchetelor Militare a comunicat, la solicitarea Completului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2 (cu termen de judecată la data de 20 septembrie 2024), că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii a inculpaţilor:

  • Iliescu Ion, fost preşedinte al României,
  • Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României,
  • gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare”, se arată într-un comunicat al Secției Parchetelor Militare.

De asemenea, sursa citată mai precizează că ”a fost înaintată instanţei şi motivarea menţinerii dispoziţiei de trimitere în judecată, împreună cu precizările şi lămuririle necesare pentru remedierea neregularităţilor actului de sesizare a instanţei, reţinute de către Completul de cameră preliminară”.

În luna iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus şi a constatat ”neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluţiei, potrivit News.ro.

”În baza art.347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 345 alin. (2) din Codul de procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: a. Iliescu Ion, fost preşedinte al României, (...), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; b. Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (...), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; c. gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, (...), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal”, se arăta în încheierea de şedinţă, fiind admise contestaţiile formulate de inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif şi de mai multe părţi civile.

Termen în Dosarul Revoluției, fixat în septembrie

Totodată a stabilit fixat termen la data de 20 septembrie 2024, pentru când se vor cita părţile şi se vor încunoştinţa apărătorii acestora.

În 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti, a ”constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: - Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”.

Ulterior, acuzații au contestat decizia instanței la ÎCCJ, iar dosarul a fost repartizat unui complet de doi judecători.

Dosarul Revoluției, încă nesoluționat după aproape 35 de ani

Parchetul General a anunțat pe 3 august 2022, la aproape 33 de ani de la Revoluție, că a retrimis instanței dosarul Revoluției, în care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Pe 21 mai 2021, dosarul Revoluției fusese întors la Parchetul Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu.

În rechizitoriul refăcut de procurori, Ion Iliescu este acuzat că a indus în eroare opinia publică prin apariții televizate și comunicate, care au dus la amplificarea psihozei terorismului și au pus populația în pericol.

Dosarul Revoluţiei fusese trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

În perioada 22 decembrie și 30 decembrie 1989 și-au pierdut viața nu mai puțin de 857 de oameni, 2382 au fost răniți, iar 585 au fost reținuți de Miliție și Securitate, ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE