Mai multe județe din vestul țării sunt cuprinse de inundații, ca urmare a precipitațiilor din ultima perioadă. Meteorologii au emis duminică avertizări cod roșu de ploi, iar oamenii au fost evacuați din casele și curțile inundate. În unele zone circulația rutieră a fost complet blocată.
Sursa foto: ISU Alba
Avertizare de cod portocaliu
În satul Șard, din județul Alba, râul care trece prin localitate a ieșit din matcă și a inundat locuințele, după o furtună care a durat o jumătate de oră. Oamenii și-au părăsit gospodăriile după ce apa din curți a depășit un metru înălțime. În ajutorul locuitorilor, pompierii au venit cu bărci, motopompe și buldo-excavatoare.
Și în Bihor, au fost probleme. O femeie de 60 de ani, cu probleme locomotorii, a fost evacuată de pompieri după ce, în curtea inundată, apa avea o adâncime de aproape o jumătate de metru.
A fost rupere de nori și în județul Caraș-Severin. În Reșița, un tren a rămas blocat la ieșirea din oraș, din cauza inundațiilor și a copacilor căzuți pe linie. În municipiu, apa a intrat în mai multe curți și subsoluri de bloc.
În plus, hidrologii avertizează că încă există risc de inundații pe râurile și pâraiele din sud-vestul, centrul și nordul țării.
”Avem o avertizare generală cod portocaliu., Este valabil pentru sud-vestul, centrul și nordul țării până astăzi (n.red. luni) la ora 12, dar desigur se va reactualiza. Se pot produce depășiri ale cotei de inundație și, din cauza intensității fenomenelor, pot fi pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor,” a spus Adrian Purdel, hidrolog INHGA.
Judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Dolj şi zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara şi Argeş vor intra luni, de la ora 10:00, sub Cod portocaliu de averse torenţiale, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
De asemenea, meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care a intrat în vigoare luni dimineaţa la ora 6:00 şi este valabil până marţi la ora 10:00. Zonele vizate de avertizarea Cod galben sunt situate în Banat, Oltenia, sud-vestul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, precum şi Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Occidentali.