Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații devastatoare în Bosnia și Herțegovina. Cel puțin 21 de oameni au murit

În Bosnia și Herțegovina a fost declarată stare de urgență, din cauza inundațiilor puternice. Cel puțin 21 de persoane au murit, iar alte zeci au fost date dispărute. În zonele montane s-au produs alunecări de teren și pagubele sunt extrem de mari. Și alte țări din Balcani sunt afectate de ploi.

VEZI GALERIA
9 imagini

sursă foto: AP

Inundațiile au devastat centrul țării. În noaptea de joi spre vineri, o ploaie abundentă a umflat râurile. Viiturile au lovit cu o forță de nestăpânit.

Bărbat: „Pe la ora 4 dimineața, câinele meu a început să latre. Am ieșit pe terasă și am văzut că vin apele. Am intrat în casă să-mi trezesc soția, dar nu mai puteam ieși. Era foarte multă apă și, dintr-o dată, viitura a inundat garajul, subsolul, mașina. Totul a fost luat de ape, chiar și câinele pe care îl aveam în curte”

Din cauza vremii, localități întregi au rămas fără curent și telefonie mobilă.

Femeie: „A fost oribil. Când m-am trezit, dormitorul era plin cu apă”

Bărbat: „Când am deschis ușa, nivelul apei era de cinci, șase centimetri. În scurt timp, casa mi-a fost inundată, nivelul apei a ajuns la 20 de centimetri”.

Orașul Jablanica a rămas izolat. Drumurile care îl leagă de restul țării sunt impracticabile, la fel și liniile de cale ferată. Satele din jur au fost și ele grav afectate. În localitățile de la poalele munților, casele au fost strivite de bolovani căzuți de pe versanți.

Bărbat: „E un dezastru. Așa ceva nu s-a mai întâmplat aici. Eu am 66 de ani. Nu-mi amintesc ca, în ultimii 50 de ani, să se mai fi întâmplat așa ceva. MUSCA Câțiva dintre colegii mei locuiau aici. Am auzit că acum sunt dați dispăruți”

Guvernul de la Sarajevo a alocat 10 milioane de euro pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Și alte țări din Balcani sunt lovite de ploi puternice. În Slovenia, au fost deja înregistrate inundații minore, dar meteorologii avertizează că situația s-ar putea înrăutăți și ar putea avea loc alunecări de teren. În Croația, autoritățile sunt, la fel, în alertă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE