Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii de pădure în Balcanii de Vest. Bosnia și Herțegovina cer ajutor aerian din partea vecinilor

Un puternic incendiu de pădure a cuprins un munte dintr-un parc național din Bosnia și Herțegovina.

Guvernul de la Sarajevo le-a cerut Serbiei și Croației ajutor aerian, mai ales elicoptere care pot arunca apă peste flăcări.

Aproximativ 150 de hectare de pădure și pășune din unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Bosnia au fost incendiate luni, potrivit directorului parcului, Zoran Čančar.

Marți, incendiul s-a extins și ar putea pune în pericol drumul dintre orașul Foča din apropiere și Gacko din sudul țării, potrivit presei naționale.

Incendiile, risc mare de daune ecologice

Autoritățile au avertizat, de asemenea, că incendiile reprezintă un risc serios de daune ecologice și materiale pentru vasta zonă forestieră și spun că deocamdată nicio zonă locuită nu este în pericol, dar incendiul afectează păduri neatinse de sute de ani.

Situația este extrem de dificilă, mai ales din cauza copacilor care se prăbușesc și împrăștie pietre", a declarat Nijaz Imamović, președintele departamentului de pompieri din regiune.

"Chiar și după ce stingem incendiul în unele zone, trebuie să ne întoarcem în câteva minute, deoarece terenul abrupt și canioanele fac ca pomii să se reaprindă", a adăugat el.

Departamentul de protecție civilă al entității Republika Srpska (RS) a solicitat ajutorul forțelor armate bosniace pentru a combate incendiul din municipalitatea Foča.

Zona care arde este considerată unul dintre principalele depozite de apă curată din estul Bosniei și Herțegovina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE