Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie definitivă în dosarul ”Colectiv”. Piedone este condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

UPDATE Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare. Primarul Sectorului 5 și-a delegat atribuțiile către unul dintre viceprimari. El a ajuns la Penitenciarul Rahova.

Iniţial, Tribunalul București, instanţa de fond, l-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la CAB au admis, joi, apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.

Cei 3 patroni ai clubului Colectiv au primit pedepse cuprinse între 6 și 11 ani de închisoare, respectiv:

  • George Alin Anastasescu a fost condamnat la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Costin Mincu a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare;
  • Paul Gancea a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 4 luni de închisoare.


Cei 2 pompieri ISU, care au verificat clubul Colectiv, fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost deopotrivă condamnați de CAB, respectiv:

  • George Matei, la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare;
  • Antonina Radu, la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare.

Cei 2 pirotehniști, Viorel Zaharia și Marian Moise, care au montat artificiile în clubul Colectiv au fost condamnați fiecare la 6 ani și 10 luni de închisoare.

Cristian Niţă, directorul firmei de artificii a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP Sector 1 Bucureşti.

Instanța a dispus achitări pentru: Luminița Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4, Sandra Ramona Moțoc, referent la Primăria Sectorului 4 și Aurelia Iofciu, director al Serviciului de Autorizări Comerciale din Primăria Sectorului 4.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a decedat.

Firmele SC Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei.

Ulterior pronunțării sentinței, Cristian Popescu Piedone a făcut următoarele precizări, pe pagina sa de Facebook:

"M-au luat... NEVINOVAT
Ca pe un câine m-au chinuit și m-au tăvălit șase ani și jumătate!
Zilnic mi-au picurat amar și boală în trup și în familie!
M-au vânat pe unde m-au prins.
Că i-am deranjat, că le-am stricat pușculițele...
Rămâneți cu bine, oameni buni!
Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați rămas alături în toți anii aceștia grei!
Eu merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc!
Dumneavoastră, cetățenilor din Sectorul 5, vă doresc sănătate și fericire!
Povestea noastră se oprește aici, din păcate.
A fost frumos, atât cât ne-au permis, atât cât ne-au lăsat... !
Am dovedit, împreună, că prin muncă se pot face lucruri bune pentru comunitate!
Am crezut în visuri, am împlinit visuri!
Am dovedit că putem face imposibilul... posibil!
Va iubesc! ❤️
Să ieșiți la vot când vor fi alegeri!
Să vă alegeți un primar drept, care să vă respecte!
Un primar demn și muncitor, care să vă merite!
Cu multă dragoste, Piedone❤️
...
Am un mesaj pentru familiile tinerilor decedați în clubul Colectiv și pentru cei răniți în acea fatidică noapte:
Piedone merge la pușcărie NEVINOVAT!
Adevărații vinovați pentru tragedia Colectiv sunt liberi!!!
Vă veți convinge!"

Înainte de a se îndrepta către penitenciarul Rahova, unde urmează să își execute sentința, Cristian Popescu Piedone a făcut următoarele declarații, în fața casei sale:

"Mă duc cu demnitate și cu respect. Dacă justiția a considerat asta, voi continua să lupt.  (În ceea ce privește vinovații – n.red.) Sunt vinovați, dar nu vreau să spun cine. Azi, cu 4 ani cu executare, vă spun că aș fi lăsat capul jos. Nu. Îl țin și mai sus. Familia îmi dă putere. (...)
Copiii mei, dacă erau acolo, răspicat vă spuneam că nu sunt vinovat. Chiar dacă aveam copiii morți. Nu vreau să jignesc familiile. (...) Dacă acei părinți cred că eu, Piedone, le-am omorât copiii, așa să-i ajute Dumnezeu. Voi continua să lupt. Se face plata acolo în ceruri. "

Patronii Colectiv, Primăria Sectorului 4 și ISU, obligați să plătească despăgubiri de peste 50 milioane de euro

Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015, a decis, joi, Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit deciziei instanţei, patronii clubului Colectiv - Paul Gancea, Costin Mincu şi Alin George Anastasescu -, condamnaţi definitiv la pedepse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, doi pirotehnişti - Marian Moise şi Viorel Zaharia, fiecare 6 ani şi 10 luni, - au fost obligaţi să plătească în solidar cu SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Unitatea Administrativ Teritorială - Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" Bucureşti-Ilfov despăgubiri de peste 50 milioane euro către persoanele rănite şi rudele tinerilor morţi în urma incendiului din 2015, notează Agerpres.

Cât va primi fiecare parte civilă

În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 - 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.

Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei.

De asemenea, inculpaţii menţionaţi, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Spre deosebire de sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond), Curtea de Apel Bucureşti a decis ca primarul Cristian Popescu-Piedone, cei doi pompieri implicaţi în acest caz şi trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 să nu mai apară pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune morale şi materiale.


În dosarul tragediei în urma căreia au murit 65 de persoane, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Procesul s-a terminat în luna decembrie, dar judecătorii au amânat de mai multe ori luarea unei decizii în acest caz.

Pe data de 15 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea pentru 3 mai, ulterior fiind stabilită data de 12 mai.

Pe 3 martie, magistraţii amânaseră decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare, notează AGERPRES.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Pedepsele decise în primă instanță

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă

Pe data de 30 octombrie 2015, România avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă - incendiul din clubul Colectiv. În seara acelei zile, la ora 22:30, pe scenă urca trupa Goodbye to Gravity. În timpul concertului, din cauza unor artificii, tavanul clubului începe să ardă. Fumul devine tot mai dens.

Încercând cu disperare să iasă din club, oamenii ajung să se calce în picioare. Exista o singură ieșire. Doar unii reușesc să scape din infern. La fața locului sosesc pompieri, ambulanțe și poliția. În câteva ore este anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală, amintește agenția de presă anterior citată.

De la o zi la alta, numărul celor care pierd lupta pentru supraviețuire crește, fie din cauza rănilor mult prea grave, fie din cauza unui sistem sanitar care se dovedește a fi depășit. Spitale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia primesc 34 dintre răniţi.

Tragedia de la Colectiv a avut și urmări politice. Pe 3 noiembrie 2015 mii de oamenii au protestat față de corupția din sistemul public. O zi mai târziu, Guvernul condus de Victor Ponta și-a depus demisia. S-a format apoi un guvern technocrat, condus de Dacian Cioloș. Și primarul Sectorului 4 de la acea vreme - Cristian Popescu-Piedone - a demisionat la cererea străzii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE