Éric Ciotti, liderul partidului francez Republicanii (LR), a fost expulzat miercuri „în unanimitate” din partidul tradițional de dreapta pe care îl conduce de un an și jumătate din cauza încercării sale de a se alia cu extrema dreaptă înaintea alegerilor legislative anticipate.
"Tocmai am votat în unanimitate excluderea lui Éric Ciotti din familia noastră politică. El nu mai este membru al Republicanilor", a declarat partidul într-un comunicat postat pe X, fostul Twitter.
Anunțul făcut marți de Ciotti că vrea să formeze o alianță cu formațiunea de extremă dreapta Reuniunea Națională (RN) a luat prin surprindere o mare parte din partidul său și a stârnit un scandal.
De guvernarea interimară a partidului se vor ocupa Annie Genevard, secretarul general al Republicanilor, și François-Xavier Bellamy, europarlamentar și fost candidat principal la alegerile europene din 2024.
Însă Ciotti, în vârstă de 58 de ani, a contestat votul și rezultatele acestuia, susținând că „niciuna dintre deciziile luate în cadrul acestei reuniuni nu are consecințe juridice. Ele pot avea consecințe penale.
„Eu sunt și voi rămâne președintele partidului nostru politic, ales de membrii noștri”, a adăugat el pe X.
La începutul zilei, fostul lider a închis sediul partidului din Paris, explicând că reuniunea pentru a-l expulza a fost contrară regulilor partidului său.
"Trebuie să garantez siguranța personalului. În plus, nicio reuniune nu a fost planificată la sediu în această după-amiază", a argumentat el pe rețelele de socializare.
Anunțul lui Ciotti a stârnit indignare și în rândul altor partide politice. Anterior, miercuri, președintele francez Macron nu s-a menajat în această privință, declarând că Ciotti „va trebui să își clarifice” decizia după ce a făcut un „pact cu diavolul”.
Macron a anunțat alegeri anticipate duminică, după ce partidul său a fost zdrobit de RN, care a adunat peste 31% din voturi, mai mult decât dublu față de scorul obținut de partidul centrist al președintelui, Renaissance.
Republicanii, între timp, au terminat pe locul cinci cu doar 7,2% din buletinele de vot și în mod crucial în urma partidelor de stânga Socialist și de stânga radicală Franța fără umbră (LFI).Marine le Pen, fosta lideră a RN și președinta grupului său din Adunarea Națională, salutase anunțul lui Ciotti ca fiind o „decizie curajoasă”.