Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Informaticianul român devenit miliardar în SUA. Ion Stoica, cofondator Databricks: Între SUA și China, o să câștige cine inovează mai rapid

Ion Stoica, profesor de informatică la Universitatea Berkeley din California și cofondator Databricks, a vorbit în direct la „Vocile care contează” despre compania sa de date și AI, creată alături de un alt român, Mihai Zaharia, și evaluată la peste 60 de miliarde de dolari. La doar 29 de ani, pe când era un informatician promițător, Ion Stoica a plecat din România în SUA, iar acum a intrat în cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Ion Stoica a plecat în SUA ca să își facă doctoratul. Se întâmpla în 1994. În 2013, a creat firma de date şi inteligenţă artificială Databricks, în spatele căreia se mai află un român. Mihai Zaharia.

Ion Stoica, cofondator Databricks: „Evident, nu pot să îți imaginezi ce îți aduce viitorul. Au fost multe dezvoltări în tehnologie care erau greu de anticipat, dar am fost mai tot timpul într-o poziție privilegiată ca să am, cum să spun, un loc în față la toate inovațiile care s-au întâmplat, practic, în ultimii 30 de ani. De la Internet, până la artificial intelligence.

Databricks a fost fondată în 2013 și a fost bazată pe un open source proiect pe care l-am dezvoltat la Berkeley. De fapt, un student aici, care este de origine română și el, a fost principalul dezvoltator, Matei Zaharia, acum și el este profesor la Berkeley (...)”.

Ion Stoica, cofondator Databricks: DeepSeek e un produs impresionant

Profesorul de informatică consideră că, în acest moment Chinei, nu îi lipsește niciun atu în fața SUA în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale. Iar dintre cele două state va câștiga cea care va reuși să susțină inovația.

Comentariul a fost făcut în contextul în care, recent, China a anunțat DeepSeek, un model de inteligență artificială despre care a spus că a avut costuri mult mai reduse față de cele dezvoltate de SUA.

Ion Stoica, cofondator Databricks: „La Berkeley avem o platformă pe care evaluăm aceste modele, se numește Chatbot Arena. Oricine se poate duce acolo, este un clasament, și poate să vadă cum performează diferite modele. Acum, primele sunt: Gemini, de la Google, după aceea este ChatGPT, de la OpenAI și după asta este DeepSeek, din China. Da, deocamdată (n.r. lider este SUA), dar, încă o dată spun, este foarte greu de prezis viitorul și China a crescut destul de mult. Nu este surprinzător, într-un fel. Am vorbit mai devreme de date, datele sunt foarte importante ca să poți să dezvolți modele foarte bune. E ca un om - când ai mai multe informații, să înveți din ele, poți să devii mai bun. Așa e și cu modelele respective. Și China are foarte multe date, are mai mulți oameni, poate să folosească mai multe date, sunt mai puține reglementări despre ce date poți să folosești și au foarte mulți specialiști (...)”.

„DeepSeek este un produs impresionant. Modelul pe care l-au creat este foarte performant, e și foarte eficient. Este open source, deci, fiecare poate să îl ia, să se uite la el... Modelul este foarte bun”, a mai adăugat profesorul.

Ce îi lipsește Chinei ca să depășească SUA în cursa pentru dezvoltarea AI

Ion Stoica, cofondator Databricks: „În momentul acesta, nu cred că îi lipsește nimic Chinei, practic. Problema este dacă SUA o să susțină nivelul de inovație. Deci, practic, o să câștige țara care o să creeze condițiile pentru a putea accelera inovația. Cam la asta se reduce.

China are resurse semnificative, e a doua economie mondială, are oameni, are specialiști, are date, probabil chiar mai multe decât SUA. Are puține dezavantaje în termeni de cipuri, pentru că este un embargo pe cipurile cele mai performante, pe care le fac Nvidia și alte companii din SUA, dar embargourile astea nu cred că sunt foarte eficiente pe termen lung. Deci, problema este cine o să poată să inoveze mai rapid.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE