Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația din zona euro a ajuns la 2,6%. Belgia, cea mai mare rată anuală a inflației

Inflația din zona euro a atins 2,6% în luna iulie 2024. Este cea mai mare valoare din ultimele 9 luni, după ce, în iunie, a fost de 2,5%. Creșterea inflației, împreună cu așteptările privind reducerea ratei dobânzilor Rezervei Federale, au împins moneda euro la un maxim al ultimelor 9 luni față de dolarul american.

Valoarea de 2,6% a inflației a egalat datele preliminare ale Eurostat și a depășit estimările inițiale ale economiștilor, care anticipau o rată de 2,4%.

Rata inflației în zona euro a crescut

Dintre statele membre ale zonei euro, cea mai mare rată anuală a inflației a înregistrat-o Belgia (5,4%), urmată de Ungaria (4,1%). Cele mai mici rate ale inflației au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1,0%).

Inflația rămâne mai mare în domeniul serviciilor, cu 1,82 puncte procentuale. Urmează alimentele, alcoolul și tutunul, cu 0,45 puncte procentuale, iar apoi bunurile industriale neenergetice (0,19 puncte procentuale) și energia (0,12 puncte procentuale).

Conform Euronews, inflaţia din domeniul serviciilor, care reprezintă aproape 45% din indicele armonizat al preţurilor de consum, s-a situat la 4%, în uşoară scădere faţă de valoarea din luna iunie, care a fost de 4,1%.

Cea mai scăzută rată a inflației în rândul articolelor de consum a fost la bunurile industriale neenergetice, care au înregistrat o creștere anuală de 0,7%.

În Germania, prețurile de consum au crescut cu 2,6% față de luna iulie 2023, ceea ce reflectă o creștere modestă față de rata de luna precedentă, care a fost de 2,5%.

Rata inflației armonizate în Spania a scăzut de la 3,6% la 2,9%, iar în Portugalia, de la 3,1% la 2,7%.

Un amănunt interesant este că Banca Centrală Europeană a raportat că contul curent al zonei euro a înregistrat un excedent de 51 de miliarde de euro în iunie 2024, cel mai mare înregistrat până acum. În luna precedentă, acesta a fost de 38 de miliarde de euro. Pe parcursul a 12 luni, până în iunie 2024, excedentul a ajuns la 370 de miliarde de euro (2,5% din PIB-ul zonei euro), adică o creștere semnificativă față de cele 30 de miliarde de euro (0,2%) care se înregistrau în urmă cu un an.

Totuși, moneda euro și-a menținut forța la 1,1080 față de dolarul american, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii decembrie 2023. Moneda euro a înregistrat câștiguri în cinci din ultimele șase sesiuni, determinată de așteptările crescânde că Rezerva Federală și-ar putea semnala în curând disponibilitatea de a începe reducerea ratelor dobânzilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE