După incendiile de marți, din zona orașului Dubrovnik, croații se luptă acum cu alte focare pe insula Ciovo, din apropierea orașului Split, pe coasta adriatică. Incendiile de vegetație nu amenință casele, pentru moment, după spusele autorităților, însă vântul puternic împiedică eficientizarea intervențiilor.
Şase avioane cu apă îi ajută pe pompieri să stingă flăcările sau măcar să le țină sub control. În largul coastei croate a Mării Adriatice există peste 1.000 de insule, care sunt vizitate de milioane de turişti.
Incendii în Croația. MAE a transmis un avertisment pentru turiștii români
Croația este una dintre țările preferate de turiștii români, iar în acest sens, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis o informare.
Informare MAE:
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Republica Croația că în ultima perioadă Republica Croația se confruntă cu masive incendii de vegetație ce afectează în special zona Adriatică (sudul Croației).
Cele mai afectate localități sunt Promina, Pristeg, Lišane Ostrovičke, Lišnjak Drniš, Drniš, Kožlovac, Kolarna, Lepuri, Benkovac, Ervenik, Omis, Labin Dalmatinski, Stari Grad și Kabal de pe insula Hvar, Vrana, Sveti Filip i Jakov, Milna pe insula Brac, Gornje Brele pe insula Ugljen, Jablanec și Brela din județele Split-Dalmația, Zadar, Sibenik-Knin, Lika-Senj și Dubrovnik-Neretva.
La fața locului se află importante contingente de pompieri și militari care încearcă stingerea incendiilor.
Din cauza incendiilor, pot exista temporar disfuncţii privind utilizarea infrastructurii rutiere, precum autostrada A1 Zagreb-Dubrovnik, care poate fi parțial închisă, iar autovehiculele să fie redirecționate pe drumul vechi Jadranska Magistrala (D8), iar din cauza fumului degajat de incendii se circulă cu restricții de viteză, pe porțiuni.
Urmare situației din teren, care poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români evitarea zonelor afectate de incendii și să consulte paginile dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr, precum și http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, iar în situaţii de urgenţă, pe teritoriul croat, pot apela numărul european unic de urgenţă „112”.
Cetățenii români, afectaţi de situaţia din atenţionare, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii României la Zagreb: +38598414341.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale".
În jurul Mării Mediterane, incendiile din cauza valului de căldură au făcut ravagii în această săptămână, în special în Grecia, în timp ce flăcările au făcut 34 de morţi în Algeria.