Bucureștiul a depășit deja în 15 momente valorile medii zilnice de poluare, până la 1 aprilie. Capitala se apropie astfel de limita de 35 pe an, cât prevede legea, ca să fie declarat oraș poluat.
București, una dintre cele mai poluate capitale
Anunțul a fost făcut la emisiunea Vocile care Contează, de șeful Gărzii de Mediu, Andrei Corlan. Declarația sa a venit în contextul în care aplicația oficială Calitateaaer.ro indica pe 1 aprilie, la ora 21.00, un nivel ridicat de poluare în zona Dristor a Capitaliei. Șeful Gărzii de Mediu susține că traficul rutier reprezintă factorul principal.
Andrei Corlan: "Legea în vigoare spune că se consideră un oraș poluat un oraș care, în decursul unui an calendaristic, a depășit limita maximă admisă zilnic de 35 de ori. În momentul de față, avem, până la data de 1 aprilie, 15 depășiri ale valorilor medii zilnice. Calitatea aerului, cuantificată în 59%, este influențată de traficul rutier".
- Orașul Nowy Sacz, din Polonia, apare ca fiind cel mai poluat din Europa.
Potrivit Euronews.com, doar șapte țări din lume au un "aer sigur", în ceea ce privește datele medii de pe toată suprafața lor.
Raportul mondial privind calitatea aerului, lansat în martie 2024, se bazează pe datele de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni. Dintre acestea, s-a constatat că 124 încalcă nivelurile sigure de PM2,5 (particule fine), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
- Țările cu cel mai curat aer: Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.
Pe 25 februarie, Bucureștiul a atins un nivel maxim de poluare
Indicele de poluare a atins, pe 25 februarie, nivelul maxim în mai multe zone ale Capitalei, dar și în localitățile din jur, precum Popești-Leordeni sau Voluntari, conform platformelor oficiale de monitorizare a calității aerului.
Valorile alarmante au apărut încă de la ora 10, dar și ulterior senzorii au arătat tot o calitate proastă a aerului în București. Culmea este că valoarea maximă de poluare, subliniată cu foarte rău pe aplicații, a fost înregistrată și în zona Ministerului Mediului.
Românii au cele mai mari costuri medicale asociate poluării: 3.000 de euro, în fiecare an, pe cap de locuitor.
Bucureștiul e printre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană
În noiembrie 2023, Bucureștiul figura pe locul 302 european, din 375 de orașe analizate, în ceea ce privește calitatea aerului.
Spațiul verde este printre cele mai sărace în București, de trei ori mai puțin față de media UE, cu doar 7 metri pătrați pentru fiecare locuitor.
În prezent, orașele reprezintă peste 72% din emisiile globale de monoxid de carbon și alte gaze asociate.
- Cel mai curat aer îl au unele orașe din Portugalia (Algarve, Faro) și Suedia (Stockholm, Visby).