Indicele de poluare a atins, pe 25 februarie, nivelul maxim în mai multe zone ale Capitalei, dar și în localitățile din jur, precum Popești-Leordeni sau Voluntari, conform platformelor oficiale de monitorizare a calității aerului.
Valorile alarmante au apărut încă de la ora 10, dar și ulterior senzorii au arătat tot o calitate proastă a aerului în București. Culmea este că valoarea maximă de poluare, subliniată cu foarte rău pe aplicații, a fost înregistrată și în zona Ministerului Mediului.
Record de poluare în București
La ora 10 și la ora 13, indicele de poluare a atins nivelul 100, iar harta Bucureștiului, practic, era roșie.
Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu: "Valoarea pe care am înregistrat-o în această dimineață reprezintă un record negativ al celor 14 zile de depășiri pe care le-a înregistrat Bucureștiul de la începutul anului 2024 și până acum. Deja avem 14 notificări din partea Agenției de Protecție a Mediului către Primăria Capitalei, referitor la depășirea mediilor zilnice.
Am avut trei zile consecutive de calm atmosferic. Aseară, de la ora 18, concentrațiile au început să crească în absolut toate stațiile. Agenția de Meteorologie ne-a informat asupra unui calm atmosferic total și poluanții cumulați și-au făcut simțită prezența în aproximativ toate stațiile. Dacă este să privim aceste 14 zile de depășiri, putem identifica, drept cele mai sensibile zone, nordul Bucureștiului, respectiv vestul, zona Giulești, zona Pipera sunt zone cu o importantă încărcătură.
Cauzele principale care alterează calitatea aerului în București sunt traficul, cu 58%, încălzirea rezidențială, cu 27% și 13% alte surse, respectiv industrie.
Garda Națională de Mediu, în luna decembrie, a desfășurat un control la Primăria Capitalei, în care a impus șase măsuri, fiecare dintre ele având ca scop stabilirea unei strategii din partea autorităților locale, a unui calendar de măsuri pe care să ni-l propună pentru a îmbunătăți condițiile, în situația în care ei, încă din 2022, și-au asumat întocmirea unui nou plan de calitate a aerului.
În 2022 s-a stabilit pentru noiembrie 2023, iar pe 31 octombrie 2023 s-a stabilit 30 octombrie 2024. De ce amintesc aceste date? Pentru că Bucureștiul este și în preaviz de infringement, din partea UE, pentru calitatea aerului. Și în situația în care noi, prin autoritatea locală, nu ne-am asumat termenele pe care tot noi le-am propus, probabil că vom fi puși în întârziere de Comisia Europeană."
- Românii au cele mai mari costuri medicale asociate poluării: 3.000 de euro, în fiecare an, pe cap de locuitor.
- Bucureștiul se află în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană.
- Spațiul verde este printre cele mai sărace în București, de trei ori mai puțin față de media UE, cu doar 7 metri pătrați pentru fiecare locuitor.
Primăria București, amendată de Garda de Mediu
Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu: "Garda Națională de Mediu, ca urmare a controlului efectuat în 15 februarie, pentru verificarea măsurilor din decembrie 2023, a constatat că măsurile nu au fost duse la îndeplinire, nu am avut niciun fel de reacție din partea autorităților locale, în afară de o adresă în care formulau obiecțiuni la măsurile impuse de către noi.
În consecință, Garda de Mediu se vede obligată de a aplica o sancțiune contravențională autorității publice locale, care este responsabilă de elaborarea și implementarea unor măsuri pentru calitatea aerului. Nerespectarea măsurilor Gărzii Naționale de Mediu comportă un cuantum cotravențional de la 50.000 la 100.000 de lei. Colegii de la municipiul București abia au fost în control, ei pot decide cuantumul în funcție de gravitatea situației. Cu toții putem observa că este o situație mai mult decât gravă și care nu este de ieri, de alaltăieri, ci o situație care durează de ani de zile.
Și în trecut Garda de Mediu a mai aplicat sancțiuni atât Primăriei Capitalei, cât și Primăriei de sector, dar nu știu cât încălzește cetățeanul această contravenție a statului împotriva statului. Dar scopul nostru nu este sancțiunea contravențională, ci îmbunătățirea condițiilor de mediu, dar sancțiunea este o consecință a lipsei de colaborare, lipsei de proactivitate, a neîndeplinirii de măsuri. Mai cu seamă, cu cât aceste măsuri - mai ales două dintre ele - se referă la cele două probleme arzătoare ale Bucureștiului, traficul și încălzirea rezidențială.
Și măsurile au fost compuse în așa fel de către colegii de la Comisariatul municipiului București încât Primăria Capitalei nu avea de făcut altceva decât, până pe data de 15 februarie, să vină cu un plan de măsuri pentru anul 2024, plan de măsuri urgente, până vom avea un plan integrat de calitate a aerului, așa cum și-au asumat, pe 30 octombrie 2024.
Pentru că, probabil că, odată cu încălzirea vremii, valorile poluanților vor scădea, dar când ne vom apropia de sezonul rece, vor crește iarăși. Și acest lucru se întâmplă de ani de zile, nu este un secret. Sperăm ca autoritățile publice locale să fie proactive și să vină cu niște idei.
Dacă este să vorbim dacă avem de-a face cu un eveniment de mediu declanșator, de un fenomen de poluare, nu, cu siguranță. Având în vedere că valorile acestea mari au fost înregistrate la nivelul întregului oraș, nu vorbim de un eveniment petrecut undeva și care să aibă un epicentru și care să aibă reacții în celelalte zone ale Bucureștiului. Valorile sunt sensibil egale în toate părțile. Deci avem parte de un fenomen generalizat, la nivelul orașului, avem parte de o capitală poluată și este imperios necesar ca toate autoritățile abilitate să ia măsuri în acest sens. Garda de Mediu este autoritatea de inspecții și control care asigură controlul implementării măsurilor, politicilor de mediu și rezultatele lor."