Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozitele pe clădiri și terenuri urmează să fie modificate de la începutul anului viitor, cel puțin în teorie. Executivul și Legislativul au reușit însă „performanța” de a crea o situație neclară pentru contribuabili: fiecare entitate a dat, la câteva zile distanță, modificări pentru impozitele locale. Este și motivul pentru care primarii nu s-au grăbit să adopte cotele de impozit valabile în 2023. Potrivit unor surse politice, mecanismul de calcul va fi modificat în Parlament, săptămâna viitoare.

De la 1 ianuarie 2023, cota minimă de impozitare pentru imobilele deținute de persoanele fizice va fi de 0,1%, în creștere de la 0,08%. Iar pentru imobilele destinate activităților comerciale va fi de 0,5%, în creștere de la 0,2%.

Cât urmează să fie impozitul

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere din sectorul 1 al Capitalei, impozitul ar crește de la 200 de lei la 783 de lei.

 În schimb, nu sunt stabilite și limite maxime. La Iași, autoritățile locale au stabilit nivelul impozitelor valabile în 2023, însă așteaptă modificarea și clarificarea prevederilor legale în vigoare.

Mihai Chirica, primar Iași: Nu avem încă mecanismul care să ducă la această modificare, noi am făcut hotărârea de Consiliul Local privind ajustarea pragurilor minime, am spus doar pragurile minime prevăzute de Codul fiscal sunt, însă nu putem să aplicăm.

În iulie, la o săptămână după ce Guvernul a venit cu ordonanța de modificare, Parlamentul a adoptat o lege cu prevederi contrarii. Cum orice ordonanță emisă de Guvern trebuie aprobată prin lege în Parlament, autoritățile locale așteaptă acum clarificarea prevederilor, pentru ca ulterior să transpună modificările la nivel local. Este și exemplul municipiului Brașov.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: În acest moment, există o neconcordanță în legislație. A fost adoptată o ordonanță care prevede anumite modificări, ulterior a fost aprobată o lege de modificare care nu ține cont de acea ordonanță. Abia după aceea vom putea promova modificările la nivelul municipiului Brașov.

Multiplele probleme aduse de noul sistem de impozitare au ajuns pe masa Guvernului, în urma discuțiilor avute cu primarii din țară. Iar premierul admite că aplicarea noilor reglementări ar putea fi amânată.

Nicolae Ciucă, premierul României, 30 august: Am avut ieri o întâlnire cu Asociaţia primarilor de comune, cu Asociaţia primarilor de oraşe, de municipii şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Fiecare dintre ei au ridicat această problemă, prin care au scos în evidenţă că mecanismul care ar trebui pus în funcţiune odată cu acea prevedere din ordonanţă este cât se poate de complicat. Ca atare, am preluat propunerea şi a rămas ca, împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să analizăm şi, în funcţie de decizia pe care o vom lua în coaliţie, să prorogăm, nu să anulăm, ci este vorba de o prorogare de termen.

Și la Timișoara, primarul avertizează că nu există timpul necesar pentru implementarea măsurilor, până la final de an. Și așteaptă prorogarea termenului fixat acum pentru 1 ianuarie 2023.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: Nu consider că acum, în plină criză economică, și cu inflație, trebuie să creștem impozitele locale. Tocmai de aceea susțin prorogarea. Trebuie să avem o claritate. Dacă rămâne în vigoare această ordonanță, în următoarele luni va trebui să muncim zi și noapte pentru a stabili aceste nivele de impunere.

Din 2023, valoarea clădirilor deținute de firme ar urma să fie stabilită în baza studiilor de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici. Însă, specialiștii atrag atenția că aceste studii nu vor include toate localitățile din țară, motiv pentru care le recomandă proprietarilor ca, până la final de an, să întocmească un raport de evaluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE