Importurile de gaze ale României au crescut în prima lună a acestui an cu 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au fost la un preţ de patru ori mai mare, arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.
Astfel, dacă în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, în ianuarie 2022 acestea se ridicau la 4 milioane de MWh.
Preţul de import a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare faţă de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021.
În acelaşi timp, producţia internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.
Importurile au reprezentat, astfel, 30% din consumul total al ţării în ianuarie 2022. Principalii importatori au fost MET Austria Energy Trade (27,1% din total) şi WIEE România (20,6%).
Consumul final de gaze s-a redus cu 11%, de la 17,8 milioane de MWh, la 17 milioane de MWh.
Importurile de gaze ale României au crescut cu 50% în ianuarie şi au fost de patru ori mai scumpe
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Prețul energiei s-ar putea dubla, de la 1 iulie 2025. Ministrul Energiei: Românii să aleagă cel mai competitiv furnizor
Prețul energiei electrice s-ar putea dubla în trei luni. De la 1 iulie, statul renunță la compensarea facturilor, iar companiile din domeniu deja au anunțat creșteri ale tarifelor.
Sebastian Burduja, după ce premierul a anunțat începerea forajului în Neptun Deep: ”Vom fi numărul 1 pentru că ne vom dubla producția de gaz”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat începerea forajulului în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, parafrazând o sintagmă folosită de președintele american, Donald Trump.
Pierderi la bursă după anunțul lui Trump. Cei mai afectați sunt principalii producători auto din Europa
Acțiunile principalilor producători auto din Europa au scăzut semnificativ, la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru vehiculele și piesele auto care intră în Statele Unite.
Generația Z, între planuri și realitate. Unul din trei tineri își planifică bugetul periodic, unul din doi economisește
Doar jumătate dintre tinerii din Generația Z reușesc să pună lunar bani deoparte. Asta deși, 4 din 10 se declară îngrijorați de inflație, iar 20% dintre aceștia sunt preocupați de situația în care ar ajunge șomeri.