Importurile de gaze ale României au crescut în prima lună a acestui an cu 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au fost la un preţ de patru ori mai mare, arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.
Astfel, dacă în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, în ianuarie 2022 acestea se ridicau la 4 milioane de MWh.
Preţul de import a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare faţă de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021.
În acelaşi timp, producţia internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.
Importurile au reprezentat, astfel, 30% din consumul total al ţării în ianuarie 2022. Principalii importatori au fost MET Austria Energy Trade (27,1% din total) şi WIEE România (20,6%).
Consumul final de gaze s-a redus cu 11%, de la 17,8 milioane de MWh, la 17 milioane de MWh.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Preluarea E.ON Energie de către MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia
Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România.
EXCLUSIV. Ministrul Tanczos Barna vrea să reducă cheltuielile cu personalul bugetar cu 5%: „Nu vor fi concediați oamenii ca în trecut”
Reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal este doar una dintre informațiile transmise în exclusivitate de ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, într-un interviu pentru Euronews.
Unde ne ținem economiile pentru a face profit. Dobânzile statului sunt mai avantajoase decât cele oferite de bănci
Dacă aveți o sumă de bani strânsă și nu vreți să țineți banii în conturi curente ca să își pardă valoarea din cauza inflației, vă puteți uita către bănci sau la oferta statului, asta dacă nu aveți apetit pentru investiții care vin la pachet și cu riscuri.
EXCLUSIV. Tranzacția EON Furnizare nu este încheiată. Sebastian Burduja: „Tranzacția trebuie să treacă prin mecanismele de control ale statului român”
Există însă nelămuriri legate de finanțarea tranzacției și de posibile riscuri la adresa securității energetice a României, a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Euronews.
Taxă de protecție civilă, la Iași. Banii, folosiți pentru refacerea adăposturilor civile din oraș, a transmis primarul
Municipalitatea ieșeană a reintrodus în acest an taxa de protecție civilă, care a mai fost aplicată până în 2019. Banii colectați - de la persoanele fizice sau juridice - vor fi folosiți astfel doar pentru refacerea adăposturilor de protecție civilă din oraș, susține primarul Mihai Chirica.