Importurile de gaze ale României au crescut în prima lună a acestui an cu 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au fost la un preţ de patru ori mai mare, arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.
Astfel, dacă în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, în ianuarie 2022 acestea se ridicau la 4 milioane de MWh.
Preţul de import a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare faţă de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021.
În acelaşi timp, producţia internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.
Importurile au reprezentat, astfel, 30% din consumul total al ţării în ianuarie 2022. Principalii importatori au fost MET Austria Energy Trade (27,1% din total) şi WIEE România (20,6%).
Consumul final de gaze s-a redus cu 11%, de la 17,8 milioane de MWh, la 17 milioane de MWh.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
ACTUALITATE
Dobânzile la creditele IFN, plafonate. Pentru creditele de consum mai mici de 25.000 de lei, dobânda poate fi maxim 1%/zi
Legea IFN-urilor a intrat în vigoare. Clienții nu mai pot fi obligați să plătească dobânzi uriașe, iar la scadență clientul nu va trebui să returneze mai mult decât dublul sumei împrumutate.
ACTUALITATE
Ministrul Energiei cere modernizarea termocentralei din Craiova după poluarea cu cenușă. „Nu poţi să-i laşi pe craioveni în frig iarna”
Modernizarea termocentralei din Craiova este cea mai importantă soluție care implică realizarea unui grup pe gaz. Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
BANI ȘI AFACERI
Vodafone semnează un Memorandum de Înțelegere pentru achiziția Telekom România, inclusiv a unei părți semnificative din activele acesteia
Prin această tranzacție, Vodafone va contribui la crearea unei piețe de telecomunicații mai puternice, în care operatorii vor avea dimensiunea necesară pentru a inova și pentru a investi substanțial în noi tehnologii, poziționând România ca lider european.