Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Important e să participi!": Zimbabwe are 7 sportivi și o delegație de alte 67 de persoane, la JO 2024

Presa africană relatează despre situația inedită din rândul delegației Zimbabwe. Cu doar 7 sportivi calificați pentru JO 2024, aceasta ar fi trebuit să mai numere încă 7 oficiali. La Paris ar fi ajuns, însă 67 de persoane, inclusiv vicepreședintele, potrivit serviciului de presă african al Deutsche Welle.

Pe foaie, 14, la Paris, 74

Publicațiile locale i-au listat, în urmă cu două săptămâni, pe participanți. Cei șapte sportivi, care urmează să participe la probleme de atletism, canotaj și înot figurează însoțiți de antrenorii lor și o mini-delegație cu sarcini mixte, compusă dintr-un manager, un administrator și un fizioterapeut.

DW Africa scrie, însă, că pe lângă aceștia, la Paris a ajuns inclusiv vicepreședintele, Constantino Chiwenga, însoțit de soție. Chiwenga, puternic implicat în înlăturarea lui Robert Mugabe, în 2017 și, în general, un personaj controversat, ar fi folosit un avion privat. De altfel, acesta a și fost fotografiat de reporterii publicației The Herald.

Din comitetul de întâmpinare fac parte ministra sportului, Kristy Conventry și alți membri ai Comitetului Olimpic din Zimbabwe, scrie publicația.

"Zimbabwe a fost jefuită fără milă de regimul corupt de la putere. Se folosesc de astfel de călătorii ca să facă bani din diurnele pe care și le alocă. Modul în care arată delegația noastră, mai ales în raport cu numărul redus de sportivi, ridică mari semne de întrebare în direcția priorităților guvernului și a modului în care aceștia alocă resurse. " concluzionază, pe X, jurnalistul Hopewell Chin'ono, cu o reputație recunoscută la nivel internațional.

Zimbabwe, printre cele mai sărace state africane

Frustrările din comentariile din social media au perfectă justificare: statul african nu se află într-un punct în care să-și permită nici cea mai mică extravaganță. Potrivit raportărilor Băncii Mondiale, în prima parte a lui 2024, inflația a ajuns la aproape 48%. Deprecierea monedei locale, instabilitatea economică și ratele ridicate ale șomajului, blocajele structurale din aparatele administrative și seceta au transformat Zimbabwe în una dintre cele mai sărace de pe continentul african.

Conform UNICEF, începând cu anul 2020, aproape jumătate din populație trăiește în sărăcie extremă, situație agravată de pandemie. Banca Mondială estimează că în numai zece ani procentul celor afectați de fenomen s-a dublat.


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE