Drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia va fi închis joi, 21 aprilie, între 08:00 și 16:00, pentru reparații, a informat Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, potrivit Agerpres.
Este vorba de o porțiune de patru kilometri, de la Valea Albă, până în parcarea sitului.
Reparațiile fac parte dintr-o serie de lucrări de modernizare, realizate la nivelul județului. Se dorește crearea unui mod mai plăcut și mai rapid de călătorie pentru turiștii care vizitează Hunedoara.
Proiecte aprobate în cetățile dacice
Printre cele 12 obiective culturale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se regăsesc așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia și cetatea de la Costești – Cetățuie.
Pentru Sarmizegetusa Regia va fi alocată suma de 2.155.000 de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru reabilitarea Terasei a X-a din cadrul zonei sacre a sitului arheologic. La Costești – Cetățuie vor fi cheltuiți 30.000 de euro pentru digitalizarea și promovarea monumenului istoric.
Un proiect internațional care vizează monumentul istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia este ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Valoarea totală a proiectului e de 2.746.250,15 euro, iar valoarea finanțării nerambursabile de 1.897.384,23 euro. Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865,92 de euro, iar durata totală a proiectului este de 42 de luni.
Acest proiect are ca obiective principale restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Concret, se vrea:
- Realizarea de cercetări arheologice;
- Taluzări și amenajări ale terenului;
- Refacerea incintei militare;
- Introducerea unui traseu nou;
- Amenajarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori;
- Crearea unei aplicații digitale bilingve care să prezinte istoria monumentului.
Cetatea dacică, patrimoniu UNESCO
Sarmizegetusa Regia, cetate dacică din Munții Orăștiei, face parte din patrimoniul UNESCO din 1999. Începând cu 2013 este administrată de Consiliul Județean Hunedoara.
Aproximativ 75.000 de turiști au vizitat situl în 2021. Au fost cu 5000 mai mulți oameni decât în 2020. Au fost obținute venituri de circa 1.1 milioane lei din valoarea potențialului turistic pe care îl are Sarmizegetusa.