Într-o înregistrare video a unui atac israelian asupra portului din Gaza, pare că se observă utilizarea fosofrului alb, potrivit unei analize realizate de organizația pentru drepturile omului, Human Rights Watch. Muniția controversată este folosită în mod obșinuit pentru a marca țintele pentru un viitor atac și poate provoca daune grave atunci când este folosită împotriva civililor.
Înregistrarea video, care a fost verificată de mai multe publicații, printre care și The Washington Post, arată două obuze de artilerie trase în succesiune rapidă spre o țintă. Când munițoa trasă de artilerie explodează, fosforul alb se aprinde automat în aer.
Human Rights Watch a confirmat într-o declarație publicată joi că a fost folosit fosfor alb deasupra portului din Gaza, după ce a intervievat doi martori care au remarcat mirosul înăbușitor de fosfor alb. De asemenea, organizația a analizat înregistrările video și a spus că în atac au fost folosite proiectile de artilerie cu fosfor alb de 155 mm. Aceștia au condamnat utilizarea acestei substanțe chimice, care poate arde grav oamenii și poate incendia clădiri civile.
Forțele militare ale Israelului au declarat că "în prezent nu au cunoștință de utilizarea de arme care conțin fosfor alb în Gaza".
"Ori de câte ori fosforul alb este folosit în zone dens populate, acesta prezintă un risc ridicat pentru civili", a declarat joi Lama Fakih, director pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Human Rights Watch.
Ce spune dreptul internațional
Dreptul internaționale cere părților implicate într-un conflict armat să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a preveni victimele în rândul civililor.
Deși există utilizări legitime ale fosforului alb, folosirea muniției "împotriva oricărui obiectiv militar în interiorul unor zone dens populate cu civili este interzisă, cu excepția cazului în care obiectivul militar este clar separat de civili", a scris Peter Herby într-un aviz din 2009 pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Israelul a folosit în mod repetat fosforul alb în timpul campaniei sale de 22 de zile din Gaza, care s-a desfășurat de la sfârșitul anului 2008 până la începutul anului 2009, inclusiv deasupra zonelor populate, ucigând și rănind civili și încălcând dreptul internațional, potrivit unui raport din 2009 al Human Rights Watch.