Guvernul caută soluții pentru a ajusta cheltuielile statului cu 20 de miliarde de lei în 2023. Măsurile sunt necesare pentru a aduce deficitul bugetar în grafic, în contextul creșterilor cheltuielilor publice și a scăderii colectării taxelor și impozitelor. Economiștii sunt de părere că bugetul pe anul 2023 a fost construit fără a ține cont de realitatea economică.
Deputatul USR Cristina Prună, invitată în platoul Euronews România, a criticat măsurile pregătite de Guvern, spunând că nu știm cu exactitate care este impactul bugetar al acestora.
„Această listă de cumpărături pe care ne-a scris-o pe Facebook domnul Marcel Ciolacu nu are absolut niciun fel de impact bugetar serios. Ne spune că va reduce cu 10% cheltuielile pentru bunuri și servicii, că va reduce la jumătate numărul de consilieri și așa mai departe. În cazul consiliilor de administrație, nu vorbim despre reducerea numărului de oameni din aceste consilii, ceea ce asta ar fi reprezentat o economie, ci ne spune că o persoană va putea face parte din maxim două consilii de administrație. Asta arată amatorismul acestei coaliții.
Nu știm care este impactul bugetar al acestor tăieri. S-a spus că acest impact bugetar, aceste cheltuieli în plus, ar fi de 20 de miliarde de lei, noi am arătat că sunt de fapt 24 de miliarde de lei și am venit și am spus și de unde se pot tăia. De pildă, pensiile speciale, dacă le-am duce pe contributivitate am reduce cheltuielile de la 12 miliarde, la 6 miliarde”, a spus Cristina Prună.
„Numărul secretarilor de stat a crescut foarte mult”
Gheorghe Pecingină, deputat PNL și secretar în Comisia Pentru Buget, Finanțe și Bănci spune că numărul secretarilor de stat a crescut foarte mult și la rotativă se impune o analiză pe acest număr.
„Cred că numărul secretarilor de stat a crescut foarte mult și la rotativă se impune o analiză pe acest număr. Este totuși un început cu reducerea personalului din cadrul staff-urilor secretarilor de stat. Sigur, nu va acoperi gaura bugetară, dar sunt lucruri care pot fi ajustate pe parcurs, iar una dintre ele este eliminarea pensiilor speciale. Am văzut că și astăzi premierul Ciucă a spus că este un lucru pe care PNL și-l asumă și o să vedeți că vom avea și o reformă a pensiilor speciale, chiar dacă lucrurile sunt încetinite la Ministerul Muncii”, a spus Gheorghe Pecingină.
Deputatul PSD, Gabriela Zetea consideră că la nivel de decizie politică trebuie să existe un angajament privind o administrație mai amplă, dar că nu se pune problema concedierilor. În plus, spune social democratul, există multe instituții care se confruntă cu o lipsă de personal.
„E un deziderat al coaliției, acela de a avea o administrație mai suplă, cel puțin la nivel de decizie politică trebuie să existe acest angajament. Statul trebuie să fie suplu și să încerce să îi ducă pe cei pe care îi angajează în zonele în care este nevoie. Nu cred că e cazul să vorbim de concedieri, ci de eficientizare a celor care lucrează. Sunt foarte multe instituții care sunt în lipsă de personal. Sunt instituții care lucrează cu fonduri europene și care ar avea nevoie de oameni mai mulți pentru absorbția fondurilor europene. Pe de altă parte sunt multe instituții unde sunt prea mulți angajați care nu au suficiente atribuții și care nu își justifică banii”, a spus Gabriela Zetea