Marea Britanie va deveni prima țară europeană în care se va vinde carne cultivată în laborator. Organismele de reglementare au permis unui start-up britanic să realizeze carne de pui din celule cultivate în laborator. Această carne va fi destinată animalelor de companie, relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.
După ce a obținut aprobările necesare, start-up-ul Meatly a anunțat miercuri că vrea să înceapă producă eșantioane comerciale ale hranei pentru animale. Reprezentanții firmei spun că lucrează în continuare pentru a reduce costurile și a extinde producția la o scară industrială în următorii trei ani.
”Proprietarii de animale de companie caută o modalitate mai bună pentru a-şi hrăni pisicile şi câinii cu carne. Acum ne putem continua misiunea de a le da consumatorilor o alegere uşoară”, a declarat directorul general de la Meatly, Owen Ensor, potrivit sursei citate.
Carnea artificială, de la producția în laborator la controverse
Subiectul referitor la producerea de carne cultivată în laborator a stârnit controverse în ultimii cinci ani, în condițiile în care au fost făcute promisiuni pentru a se diminua impactul asupra mediului provocat de carnea produsă în mod convențional. În schimb, această industrie se confruntă cu probleme din cauza diminuării investițiilor, a dificultăților în a ajunge la un nivel ridicat de producție, precum a reacțiilor ostile apărute în unele țări.
Carnea cultivată în laborator este produsă în urma unui proces prin care se folosesc celule animale pentru a crea ţesut muscular similar cu carnea provenită de la animale sacrificate.
Obținerea aprobărilor pentru ca acest tip de carne cultivată în laborator pentru consumul de către oameni e de așteptat să fie un proces de durată în Europa. În aceste condiții, start-up-urile din acest domeniu se orientează spre Asia şi SUA pentru dezvoltarea acestor produse. Deși Statele Unite şi Singapore au permis vânzarea de carne de pui cultivată în laborator către oameni, cantităţile vândute până acum au fost minimale.