Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: „Românii sunt sărăciţi ajutând ucrainenii non-stop”. Ce spun experții despre discursul ei

Eurodeputata Diana Șoșoacă a avut miercuri o primă luare de cuvânt în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii privind continuarea ajutorului pentru Ucraina. PE şi-a reconfirmat astfel opinia potrivit căreia Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei.

Șoșoacă, discurs în Parlamentul European

Diana Șoșoacă și Luis Lazarus sunt europarlamentari S.O.S. România.

Diana Șoșoacă: „Pacea nu se face trimiţând arme. Aţi distrus România, toate drumurile sunt distruse, românii sunt sărăciţi ajutând ucrainenii non-stop (...)”.

În discursul pe care l-a susținut la Strasbourg, Diana Șoșoacă a acuzat Europa că ar fi „distrus România” ajutând Ucraina și că „pacea nu se face trimițând arme”. Ea a mai susținut că Ucraina este vinovată de discriminarea minorității române, pentru că etnicii de acolo nu ar avea „dreptul să vorbească limba română”.

Pentru că depășea discursul de două minute, Șoșoacă a fost întreruptă în cele din urmă de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Analiza experților despre discursul lui Șoșoacă în PE: „Ea a ținut trei discursuri într-unul singur”

Dumitru Borțun, expert în comunicare politică: „Ea a fost întreruptă pentru că a depășit cuantumul, nu pentru că spunea lucruri neplăcute... Unu la mână, ca să nu dăm apă la moară partizanilor din țară care sunt acum: Mă, ce le-a spus-o, ce le-a tras-o... (...) Oamenii politici care fac astfel de discursuri, și am mai văzut oameni de-ai noștri care vorbesc acolo, o fac pentru cei din țară. Vor să-și întărească imaginea, să branduiască, să se rebranduiască pentru electoratul din țară nu pentru europarlamentari.

Pentru că adevăratele decizii se iau în alte contexte. Se dispută întâi o temă la nivel de comisii, unde comisiile de specialitate au în componența lor reprezentanți ai diferitelor țări și familii politice, acolo poți să faci ceva în interesul țării, e singurul moment. Dacă l-ai ratat, salut. S-a dus decizia pe țeavă în sus, ajunge la alt nivel, unde intervin și firmele de lobby și se ia o directivă europeană care nu are legătură cu interesul României. Deci, cine știe aceste mecanisme își dă seama că discursurile astea nu au niciun impact autentic, real, dar au importanță electorală pentru votanții din țară, pentru publicul român”, a mai adăugat acesta, într-o intervenție la Euronews România.

„Pe de altă parte, discursul doamnei Șoșoacă... Un discurs trebuie să aibă coerență, logică și coeziune, or aici nu a avut coeziune. Dânsa a amestecat două subiecte diferite, din filme diferite, povești diferite, și a făcut rău, pentru că nu a permis focusarea celor care receptau discursul pe subiect. Una era faptul că fermierii români au fost sărăciți de relația economică cu Ucraina și alta e soarta românilor din Ucraina, cei un milion de români care într-adevăr au tot mai puține școli în limba română, sunt lucruri reale astea spuse de doamna Șoșoacă, domn'le, dar nu le amesteci, nu faci un ghiveci. Încerci să faci un discurs pe același topic, cum se spune. Discursul, asta e, o mulțime de enunțuri pe același topic, pe același subiect, spus de același emițător. Ea a ținut trei discursuri într-unul singur: cu infrastructura, cu sărăcia și cu românii din Ucraina, ce să mai înțelegi de aici?!”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE