George Simion a declarat că este interzis în Ucraina din cauza participării la o comemorare a unui masacru efectuat de sovietici în Lunca în 2021, unde a afirmat că autoritățile de la Kiev să își asume ce a fost atunci, având din vedere că erau parte a Uniunii Sovietice.
În ceea ce privește acuzațiile de întâlnire cu agenți FSB, Simion le respinge, afirmând că acestea sunt fabricate de adversarii săi politici din România și Republica Moldova.
De asemenea, el neagă că ar fi avut o întâlnire în 2012 la Cernăuți, afirmând că nu înțelege acuzațiile formulate împotriva sa în acest sens.
Simion: Nu m-am întâlnit cu niciun agent FSB
”Sunt interzis în Ucraina pentru că în 2021 am fost la o comemorare a unui masacru făcut de sovietici la Lunca, sunt două mari tragedii pentru neamul românesc și am luat cuvântul la acea manifestare și am spus că e cazul ca autoritățile de la Kiev să își asume ce a fost atunci pentru că a fost un alt stat, era o uniune, Uniunea Sovietică, un imperiu care a făcut acele crime.
Nu m-am întâlnit cu niciun agent FSB, e o fabricație venită din partea unor adversari politici din România și din Republica Moldova, nu am avut genul acesta de conexiuni. Am știut cu cine am vorbit tot timpul. Și când am fost la Cernăuți am fost acuzat că am avut această întâlnire, în 2012. N-am înțeles nimic din ce zice domnul Recean, în momentul în care am fost interzis de Dodon, nu avea nimeni în cap așa ceva, e departe domnul Recean de așa ceva.
El spune că acolo există o țară, Republica Moldova. Eu mă număr printre acei cetățeni ai lumii libere care nu consideră Republica Moldova o țară, ci o consideră un stat. Considerăm că avem două state românești pe un mal și pe celălalt al Prutului și singura cale de a asigura securitate, protecție a Republicii Moldova, e prin unirea cu România, ori domnul Recean, nu va mai fi premier în țara din imaginația lui. Eu nu am fost în Cernăuți în 2012.”, a declarat George Simion.
Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații, iar pentru săptămâna aceasta, a confirmat și Nicușor Dan care va fi prezent în platou joi seară.
Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evita cu obstinație.
Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politica în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.