Serviciile secrete ale Ucrainei (HUR) au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește unele provocări pe care "partidul român AUR le-ar pregăti pe teritoriul Ucrainei". Informația a fost oferită de publicația Kyivpost, care citează surse din cadrul acestor servicii care aparțin Ministerului Apărării.
UPDATE: AUR a reacționat dur.
AUR: "Regimul de la Kiev se amestecă grosolan în treburile interne ale României"
La scurt timp după apariție articolului în presa ucraineană, AUR a reacționat dur. Senatorul Claudiu Târziu dezminte acele dezvăluiri, prin intermediul unui comunicat.
"Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române.
Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul de spionaj militar HUR, dezinformează, pretinzând că AUR ar realiza în prezent interviuri cu preoți din satele locuite de români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. În plus, „propagandiștii” (AUR n.n.) ar intervieva familiile bărbaților (români n.n.) care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Chipurile AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia", se arată în comunicat.
George Simion, președinte AUR: "Niște aberații, niște minciuni. Nu suntem nici pro-ruși și nici pro-ucraineni. Felul în care Serviciile de Informații, continuatorii GRU din Uniunea Sovietică, aleg să se implice în lupta politică este absolut penibil. Ca de multe alte dăți, cerem și noi niște dovezi."
Întrebat de ce crede că partidul AUR este considerat pro-rus, George Simion a spus: "Pentru că am cerut ca românii să aibă acces prioritar la portul Constanța, pentru că am cerut să nu mai intre cereale din Ucraina și să inunde piața din România, pentru că am vrut să punem România pe primul loc, nu alte state."
Știrea inițială:
HUR: "Partidul român pro-rus AUR ar pregăti provocări în Ucraina"
AUR ar pregăti o campanie de dezinformare și "intenționează să creeze impresia că românii din Ucraina sunt asupriți (oprimați)". Serviciile ucrainene precizează că reprezentanții AUR ar discuta acum cu preoți din unele sate aflate în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, acolo unde se află un număr semnificativ de etnici români, "în cadrul pregătirilor pentru operațiunea de propagandă".
În plus, membrii AUR ar aduna informații despre familiile bărbaților care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei, conform Hotnews.
"Această operațiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei. Acest aspect ar putea duce la escaladarea situației, la blocaje de tranzit și la incitarea la proteste", a spus un oficial din cadrul serviciilor speciale, citat de Kyiv Post, sub protecția anonimatului.
O campanie similară de dezinformare ar fi dusă în regiunea Odesa și de reprezentanții partidului bulgar "Renașterea", vizând satele locuite în principal de etnici bulgari.
O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operațiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situația geopolitică a Ucrainei.
Partidul extremist AUR a fost subiect și în presa americană
Anul trecut, publicația Financial Times a relatat că "partidul de extremă dreapta AUR, acum principala forță de opoziție a țării, a câștigat popularitate în România. Sursa citată a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creștere și propaganda de dezinformare pentru a-și crește susținerea în fața alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019. Odată un partid iredentist marginal, care defăima minoritatea etnică maghiară, AUR și-a schimbat nivelul și s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul 'nu este al nostru' și îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul".
Kyiv Independent notează că AUR se opune și tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România și este împotriva furnizării de arme de către București spre Kiev, precum și antrenării în țara noastră a piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16.
În februarie 2024, Ucraina a făcut primii pași pentru modificarea legii privind drepturile minorităților, inclusiv în învăţământ, astfel încât în aceste zone ucrainene unde sunt români, predarea în şcolile din comunităţile româneşti să poată fi continuată în limba română, "așa cum era de sute de ani".
Parlamentul ucrainean a abrogat prevederile legislative care impuneau şcolilor cu predare în limba minorităţilor să introducă progresiv predarea în limba ucraineană a disciplinelor de bază, de la 20% din totalul orelor de curs în clasa a V-a până la 60% în clasa a XI-a. Schimbările au avut loc după o ședință comună între guvernul Ucrainei și cel al României, din 18 octombrie 2023.
În decembrie 2023, AUR spunea că această lege nu rezolvă problema și că etnicilor români din Ucraina nu li se permite să învețe în limba română.