Ideea unor garduri ridicate împotriva migranților nu este nouă. În prezent, jumătate dintre statele Uniunii Europene au garduri la frontieră.
Șefa Comisiei Europene spunea, acum doi ani, că Uniunea nu va finanţa garduri de sârmă ghimpată şi ziduri la frontiere pentru a împiedica venirea migranţilor. Această declarație nu a împiedicat însă țările comunitare să ridice astfel de construcții la granițe.
Sunt peste 1.000 de kilometri de garduri construite în ultimii 30 de ani, majoritatea după criza migranților din 2015.
Care sunt rapoaportele UE privind gardurile de frontieră
Datele oficiale arată că mai mult de jumătate dintre statele Uniunii Europene au în prezent garduri la frontieră.
Cele mai multe sunt în partea de est a blocului comunitar, spre țările din Balcanii de Vest, dar și spre Rusia și Belarus.
Gardurile de frontieră nu lipsesc nici în afara spațiului european. Este celebru cel dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, iar mai la sud există un altul între Mexic și Guatemala. Tot împotriva migrației ilegale. Există alte garduri în Africa, între continent și enclavele spaniole.
Sau în estul Mării Mediterane, între Israel și Fâșia Gaza. Revenind la vizita cancelarului austriac la granița dintre Bulgaria și Turcia, aceasta are o motivație serioasă dacă analizăm datele oficiale.
Frontex, agenţia pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă a blocului, a anunțat că numărul de migranţi care au intrat ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ. În primele 11 luni ale anului 2022, aproximativ 308.000 de persoane au trecut ilegal frontierele externe, o creştere de aproape 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.