Nu mai puțin de 92 de migranți dezbrăcați au fost descoperiți la granița dintre Grecia și Turcia. Imaginile șocante au generat o dispută diplomatică între cele două state implicate. Atena și Ankara au făcut schimb de acuzații privind tratamentul inuman aplicat migranților. Oamenii ar fi fost dezbrăcați și le-au fost confiscate documentele. Incidentul a fost condamnat vehement și de Națiunile Unite.
Grecia a acuzat Turcia de tratament inuman
Un grup de 92 de migranți dezbărcați au fost descoperiți și salvați de autoritățile elene, în colaborare cu patrula europeană Frontex. Grecia a acuzat Turcia de tratament inuman și a susținut că migranții au fost alungați de autoritățile turce spre zona Evros. Incidentul este „o rușine”, au mai spus oficialii greci. În replică, Ankara a acuzat Atena că distribuie fake news.
Giannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului Greciei: „Acest comportament inuman este o rușine pentru civilizație, iar conducerea turcă, în loc să dea vina pe alții pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul său, ar trebui să investigheze incidentul, să îi pedepsească pe cei direct implicați și să își onoreze obligațiile asumate prin Declarația comună cu UE.”
Șeful diplomației turce susține că Grecia este de vină
De partea cealaltă, șeful diplomației turce a susținut că Grecia este de vină pentru relele tratamente la care au fost supuși migranții.
Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe din Turcia: „Pentru că atunci când îi împinge înapoi, Grecia confiscă tot ce au migranții asupra lor, pentru ca aceștia să nu se mai întoarcă. Este destul de firesc ca Grecia, care are un istoric foarte prost în ceea ce privește încălcarea dreptului internațional, să tindă să defăimeze Turcia, pe măsură ce numărul crimelor sale se acumulează.”
Oficialii guvernamentali din Grecia au precizat că vor informa Comisia Europeană în legătură cu acest incident. Potrivit ministrului grec pentru protecția cetățenilor, unii dintre migranți ar fi fost bătuți și răniți înainte de a fi dezbrăcați. Majoritatea oamenilor erau cetățeni de origine afgană, iar printre ei se aflau și cinci copii. Oamenilor le-au fost confiscate hainele și documentele. Evenimentele au fost înregistrate de ofițerii Poliției de Frontieră a UE. Agenția pentru Refugiați de pe lângă ONU s-a declarat profund șocată de acest incident și a cerut o anchetă.