Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gaming-ul, de la pasiune la performanță. Jocurile video pot aduce câștiguri de milioane de euro

Cei mai buni jucători români de League of Legends s-au duelat pentru a obține titlul de campion național la unul dintre cele mai populare jocuri video din lume. Finala găzduită la Circul Metropolitan din București l-a avut drept câștigător pe CPM, un gamer de 29 de ani din Alba Iulia. Pe lângă premiul în bani, el va merge la campionatul mondial desfășurat în Londra, la începutul lunii noiembrie.

Arena Circului Metropolitan din Capitală s-a transformat în „câmp de luptă” pentru împătimiții jocurilor video. 16 dintre cei mai buni gameri din România și-au demonstrat abilitățile de strategi la League of Legends.

Au dus lupte grele pentru a distruge turnul adversarului în meciuri unu la unu, un mod diferit de joc față de competițiile în care confruntările au loc între echipe de câte cinci gameri.

Cine este Coatpustmain, câștigătorul finalei naționale la League of Legends

După mai multe etape eliminatorii, doi jucători s-au calificat în finală. Coatpustmain a speculat vulnerabilitățile adversarului și l-a învins pe Kha Idee cu scorul de doi la zero.

„Au fost moment foarte critice la maximum. Trebuia să apăs un buton și dacă îl ratam, puteam să pierd. Un singur buton putea să facă diferența”, a declarat Laurențiu Dodel Zidaru „CPM”, gamer „Coatpustmain”, pentru Euronews România.

Laurențiu Zidaru sau CPM, așa cum e cunoscut în comunitatea de gameri, are 29 de ani și este marele câștigător al finalei. Absolvent de Informatică, tânărul din Alba Iulia joacă de 12 ani League of Legends.

„Ca jucător profesionist, în jur de 12 ore pe zi când sunt și mă antrenez serios”, a povestit CPM.

De șapte ani este jucător profesionist și are în palmares titluri de campion în Ungaria, Norvegia și în Portugalia.

„Cea mai mare realizare e că am ajuns în ultimii opt din Europa, dar nu cea mai mare ligă din Europa. Există o ligă puțin mai mare și poți să ajungi la mondiale”, a mai precizat Coatpustmain.

În calitate de campion național, CPM are șansa de a merge la finala League of Legends World Championship din Londra, unde își va susține favoriții.

Personaje de poveste, la finala LOL

În timpul concursului, a fost încurajat și de pasionații de cosplay. Ei au intrat în rolul personajelor fantastice din jocul lor preferat.

„Personajul pe care-l reprezint astăzi este Ari din League of Legends. Este o femeie vulpe. Ia suflete. Depinde dacă se joacă bine și este foarte simpatică”, a spus Mădălina.

„Sunt chiar Heartsteel Ezreal. Este solistul de la Heartsteel. Ezreal este un aventurier”, a povestit Sonia.

„Îmi place mie mult personajul. De fapt când am văzut videoclipul de la Paranoia, cu toată trupa Heartsteel m-a făcut să mă apuc de joc, drept urmare am ajuns să fac cosplay la Kayn”, a afirmat Maria.

E-sport, industria de gaming de miliarde de dolari

Pornit de la un simplă pasiune, industria de e-sport aduce profituri de peste 300 de miliarde de dolari, la nivel mondial.

„Cel mai bun jucători de League of Legends câștigă câteva milioane de euro anual. Odată ce ai ajuns acolo e greu, de mult de muncă, este un job, în adevăratul sens al cuvântului, adică jucători se antrenează și câte opt ore, ca un job normal, numai că aici a intervine diferența. Te duci opt ore, dar te duci de plăcere”, a declarat Robert Cristian Mocanu „Keta”, streamer.

„Avem un jucător Odoamne, dacă îl știți, majoritatea românilor se mândresc cu el, pentru că este jucătorul care a ajuns cel mai sus. Și ne-a reprezentat țara la cel mai mare concurs”, a afirmat BEATRICE „Trisssmery”, influencer.

Aproape opt milioane de gameri, în România

„Avem din ce în ce mai mulți gameri. Avem în jur de opt milioane de gameri în România, în prezent. La nivel global, numerele sunt și mai mari. Cred că undeva la două miliarde de estimat”, a explicat Ioan Tiberiu „Hollydiver”, organizator.

  • Aproape opt milioane de români se joacă cel puţin o dată pe lună jocuri video pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete, iar în funcţie de gen, femeile şi bărbaţii sunt la egalitate pe acest segment, arată un studiu publicat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), citat de Agerpres.
  • Conform cercetării, dintre jucătorii pasionaţi, care se joacă, de regulă, de cel puţin câteva ori pe săptămână, vârsta medie este de 27 de ani, în cazul bărbaţilor, şi 32 de ani la femei. În acelaşi timp, bărbaţii preferă să folosească PC-ul, laptop-ul sau consolele, în timp ce femeile utilizează telefonul mobil pentru a se juca.

„Aș putea să le văd chiar și la un nivel olimpic în viitorul apropiat calculând că numărul de jucători pe calculator este extraordinar de mare. Sunt zeci, cred că, sute de milioane de jucători cu care, practic, ori diferite jocuri”, a menționat gamerul Andrei Chislitchi „Chitzunel”.

Într-o perioadă de 10 ani, jocul League of Legends a format o comunitate de 31 de milioane de jucători în lumea întreagă.

Ce este Red Bull Solo Q

Formatul 1v1 Red Bull Solo Q îi provoacă pe toți jucătorii de League of Legends din România la o bătălie strategică în care aptitudinile individuale fac diferența. Pentru a câștiga un meci, jucătorii trebuie să realizeze First Blood, adică să distrugă turnul adversarului, sau să elimine 100 de creepi. Modul de joc este 1vs.1, Blind Pick, harta este Summoner’s Rift, iar meciurile se vor juca exclusiv în partea de sus a acesteia (Top Lane).

Red Bull Solo Q le permite jucătorilor din întreaga lume să își demonstreze abilitățile în cadrul unui turneu internațional pentru a determina cel mai bun solo-laner. Turneul a luat naștere în urmă cu mai bine de șapte ani, în Brazilia, iar de atunci competiția a luat amploare la nivel global printr-o serie de evenimente organizate, cu peste 14.000 de înscrieri în 2023 în 18 țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE